Скандално! "Стомана" и ТЕЦ-Перник плащали по 13 ст. за кубик вода, гражданите - по 2 лв.!

Крими
16.01.2020 | 17:56 ч.

Бившия министър на околната среда Нено Димов остава в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд след продължило повече от 4 часа заседание. Това е окончателно решение, което може да бъде променено при промяна на обстоятелствата.

Стана ясно откъде прокуратурата извежда своето обвинение за 11 милиона лева загуби, причинени от бездействието на Нено Димов. Водата за битови нужди е била плащана по 2 лева на кубичен метър, докато за промишлените предприятия, в случая "Стомана" и ТЕЦ - Перник, тя е била за 13 стотинки.

Съдът потвърди най-тежката мярка за неотклонение с уговорката, че спазва презумпцията за невиновност и реши, че има обосновано предположение, че Димов е извършил престъплението, в което е уличен. На първа инстанция, в събота, му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение - постоянен арест, по обвинението в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. 

В документите и свидетелските показания съдът откри информация, че той системно е бил уведомяван, че нивото на язовир "Студена" пада критично, но въпреки това не е спрял водоподаването към "Стомана индъстри" и "Топлофикация4 - Перник, а това е било изключително и само негово правомощие.

Съдът допусна, че с действията си Нено Димов може да е ощетил държавния бюджет, като изчисли разликата между приходите, които държавата би имала от продаването на вода на битови абонати и на промишлени абонати, като разликата там е в пъти повече, че цената е по-скъпа за битовите абонати. 

Специализираният апелативен съд не видя опасност на свобода Нено Димов да извърши друго престъпление, но го остави в ареста заради "масово негативната обществена реакция заради силно рестриктивния воден режим в Перник", както и липса на каквато и да е ясна перспектива кога водната криза в Перник и населението около него места ще бъде решена. 

Два тома нови доказателства представи днес прокуратурата на съда, а защитата на Нено Димов - решението на парламента за освобождаването му от поста плюс заповед, с която той е възложил контрола по водите на заместника си Красимир Живков, предава БНР.

Пред съда беше представен и документ, според който Ненов Димов е изпращал графиците за водоподаване от стратегическите язовири на трима свои колеги - министрите на енергетиката, на регионалното развитие и на земеделието.

И днес тезата на прокуратурата беше, че Нено Димов е отговорен за кризата с водата в Перник, защото негово е било решението дали вода от "Студена" да се подава за промишлени нужди. Това ставало ясно както от нормативните документи, които прокуратурата е открила, така и от свидетелските показания.

Нито ВиК - Перник, нито регионалното министерство са имали отношение към водата за битови нужди, казаха от държавното обвинение, като припомниха, че ВиК има задължение за водата за битови потребители, а регионалното министерство - за състоянието на язовирите.

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати