Фермите задоволяват едва 40 % от потреблението на свинско в страната

Бизнес
12.01.2021 | 10:53 ч.

Почти 90% от фермите, които бяха поразени от африканската чума по свинете през 2019 г., вече работят. Производството на свинско месо обаче не е достигнало нивата от преди кризата.

 

С българско свинско месо се задоволява 40% от потреблението, каза Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, пред БНР.

Преди пандемията от африканска чума по свинете 70 процента от месото на пазара е било от български производители.

"След пагубната 2019 година стигнахме до 30 процента задоволяване на собствения пазар с българско месо. В момента е не повече от 40 процента", коментира Хаджистоева.

Фермите получиха европейска помощ, с която подобриха биосигурността в тях. Вирусът обаче съществува в дивата природа и в 10 области у нас още върлува заразата.

Единственият начин за справяне със заболяването е имунизацията на свинете, тъй като при него смъртността на животните достига до 100 процента, посочи Хаджистоева.

 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.