Сметана, муха, черешка и дрон – „Краят”... на добрия вкус?

Култура
03.08.2020 | 16:24 ч.

На площад "Трафалгар" в Лондон, срещу Националната галерия, в края на юли се появи, меко казано, странно произведение на съвременното изкуство - топка от бита сметана с муха, кацнала на нея, черешка най-отгоре и дрон върху черешката. 

В ъглите на площада има четири пиедестала, три от тях са със статуи на един крал и двама генерали. Четвъртият пиедестал в северозападния ъгъл е изграден през 1841 г. и е бил предназначен за конна статуя на Уилям IV, но поради недостиг на средства е останал празен. По-късно след спорове фигурата на кой монарх или военен герой да бъде поставен там и липса на обществен консенсус,  кметството взима решение да използва пиедестала за временна експозиция на съвременно изкуство. Победителите се избират от група водещи куратори и художници, отчита се и общественото мнение.

От 1998 година досега са поръчани 13 скулптури, инсталацията с черешката и мухата, наречена "Краят", е най-високата - 9.4 метра. 

Скулптурата трябваше да бъде открита през март, но в същия ден бе обявена карантината и се наложи временно отлагане. 

Според автора - британската художничка Хедър Филипсън, скулптурата трябва да предизвика асоциации за нещо, което е на прага на разпадането, а именно нашия свят. Откриването на паметника по време на пандемия му придава допълнителен аспект. Мухата се противопоставя на сладостта на разбитата сметана и трябва да се свърже с нещо развалено. В горната част на скулптурата е камера на дрон, която излъчва на живо това, което се случва там.

Част от лондончани възприемат „Краят” като края на добрия вкус. Предишната скулптура на четвъртия пиедестал беше с автор художника от Ню Йорк с иракски произход Майкъл Раковиц. Тя представляваше копие на унищожена от ислямисти в Ирак статуя на крилатата богиня-покровителка на асирийците Ламасу, с тяло на лъв и човешка глава. Произведението на Раковиц бе с название „Невидимият враг не трябва да съществува“ и бе направено от 10 500 тенекиени кутии от иракски сироп от фурми. 

"Краят" ще остане на площада до пролетта на 2022 г., обяви кметът на британската столица. „И во Лондон имаат Скопје 2014” – гласи ехидното заглавие в македонски сайт.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати