Спешна среща в Русе заради две лъвчета в тежко състояние

Общество
28.09.2017 | 18:29 ч.

 

Спешна среща за лъвовете в зоокъта в Разград се проведе днес в РИОСВ-Русе. Поводът бе нерадостната съдба на две новородени лъвчета през септември, а в заседанието участваха представители на Областната администрация в Разград, тамошния Общински съвет, Община Разград, Екоминистерството и Русенската екоинспекция.

 

Лъвчетата се родили в много лоши условия в общата клетка на лъвовете в зоокъта, който от 2014 г. е без лиценз. Животинчетата се появили  на бял свят по време на панаир наблизо, като нямало персонал, който да се погрижи за тях.

 

Вероятно от стреса заради шума и хората, майката лъвица не ги закърмя и ги оставя без грижи. Впоследствие биват стъпкани от възрастните лъвове в клетката, като едното е починало, а другите са в тежко състояние. Грижа за оцелелите поемат от софийската клиника "Добро хрумване", като след срещата в РИОСВ-Русе е преценено поне към момента мъниците да останат в София.

 

На срещата днес в Русе са издадени предписания на Община Разгра. Констатирано е, че в зоокъта няма условия за отглеждане на екземплярите от вида. От първостепенна важност е преустановявяне на размножането на лъвовете, както и настаняването на животните в други центрове при подходящи условия до привеждането на зоокъта в съответствие със законовите изисквания. Общината трябва да разработи план за размножаване на лъвовете, както и цялостна програма за намеренията й по отношение на дейността на зоокъта.

 

Зоологическата градина в Разград е лицензирана през 2009 г., но лицензът е изтекъл през 2014 г. За отглеждането на животните там без наличието на лиценз спрямо общината ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. При проверката на място е установено, че са реконструирани и частично разширени клетките за тревопасните животни и предстои реконструкцията на клетките за птиците. За да кандидатстват за лиценз, зоокътът трябва да отговаря на изискванията. Кметът на Община Разград заяви, че ще направи допитване до обществеността дали иска съществуването на зоокъта.

 

Експертите на МОСВ и РИОСВ-Русе са готови да окажат експертна помощ на Община Разград за привеждане на зоокъта в съответствие с нормативните изисквания. МОСВ и РИОСВ-Русе продължават да осъществяват контрол там, казаха от Русенската екоинспекция. /Снимката на лъвчетата е от Интернет. Другата е на РИОСВ от спешната среща/

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати