Спецсъдът остави в ареста зам.-министър Красимир Живков, можел да попречи на разследването

Крими
01.06.2020 | 08:18 ч.

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Според съда, ако не бъде задържан, той може да попречи на разследването.

Заедно с още шестима души той е разследван за аферата с опасни отпадъци.

Освен на Живков, мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, бившия шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов, както и на собственика на плевенската фирма "Феникс" Айгюн Еминов. Под домашен арест е бившият служител на екоминистерството Васил Богданов, предаде БНР.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

За другия брат Бобоков - Пламен, прокуратурата определи като адекватна мярка за неотклонение  - парична гранция от 1 милион лева.

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

В хода на заседанието стана ясно, че двама от участниците в аферата - Васил Богданов и Айгюн Еминов са дали показания срещу заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков.

Според защитата прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци от страна на друг заместник-министър - Николай Кънчев, който доскоро отговорял за този ресор.

Пред съда самият Живков заяви: "Работил съм за опазване на околната среда и здравето на хората".

Той посочи, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него.

"Естествено, познавам Габриел Савов, който беше директор на регионална инспекция", допълни Живков. "С г-н Бобоков съм провел един-единствен път разговор по телефона, виждал съм се два пъти, темата беше проблемите  в Монтана", коментира той.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност днес.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати