Проучване: Кризата с COVID-19 е показала устойчивост на здравната ни системата

COVID-19
13.09.2020 | 14:11 ч.

63 процента от хората в България смятат, че здравната система се развива в негативен план, сочи проучване на агенция „Тренд”, направено през август. То е сред 1005 респонденти и е по поръчка на инициативата „Заедно за повече здраве”.

Според проучването кризата с COVID-19 е показала устойчивост на системата.

Повечето българи са убедени, че бюджетните приходи от акцизи върху алкохола и тютюневите изделия трябва да отидат за подобряване на системата. 

74 процента от анкетираните са убедени, че постъпленията в хазната от акцизи върху вредните за здравето алкохол и цигари трябва да отидат за подобряване на здравната система и то най-вече на материалната база, за въвеждане на нови технологии и подобряване на по добър достъп до лекарства, сочат августовските данни от анкетата на "Тренд".

Спрямо октомври миналата година по малко са отговорили, че здравната ни система не върви в добра посока. Тоава общият им брой е бил 70 при 63 от настоящото изследване. Сред акцентите му са необходимостта от по-добър достъп до съвременни лекарства, както и от медицински персонал.

52 процента са на мнение, че българското здравеопазване се е справило с проблема около коронавируса. 26 процента от запитаните са на обратното мнение, а 22 процента не могат да преценят.

Вероятно това се дължи на по-добрия резултат в оценката за състоянието на здравната система спрямо октомврийското изследване.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати