Според РИОСВ русенци се радват на кристално чист въздух

Общество
03.12.2019 | 17:28 ч.

През месец ноември няма превишения на нормата за фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10), в гр. Русе. Това сочат данните от Автоматичната измервателна станция на ИАОС „Възраждане“, разположена в централните части на града.  Средноденонощната норма  за този показател е  50 µg/m3, а отчетените стойностти варират от 21.75до 44.41 микрограма на кубичен метър, съобщава на сайта си РИОСВ-Русе. 

От началото на годината до настоящия момент има отчетени 31 дни с превишения на този показател. Съгласно българското законодателство разрешените дни с превишения са 35. За сравнение - през октомри миналата година те са били 52. 13 от регистрираните превишения на фините прахови частици в Русе тази година се дължат на случаите на изгаряне на следжътвени остатъци в съседна Румъния и преобладаващата западна посока на вятъра, предпоставяща  пренос на емисии и сажди към Русе.

За град Силистра от началото на годината има регистрирани само 5 превишения. Отчетената средномесечна концентрация на атмосферния замърсител остава трайно ниска - 22.67.

От друга страна от РИОСВ-Русе съобщават още, че е приключила дейността по пробонабиране на миризми - изследване на миризми и установяване на вида им,  с апарата за измерване на интензивно миришещи вещества OdorPrep в град Русе, разположен в района на АИС „Възраждане“ през септември 2018 г.

Целта е била апаратът да помогне за локализиране на източниците на неприятни миризми, а в последствие срокът на използването му беше удължен, за да се пробонабира през летния период на настоящата година. 

През удължения срок са  извършени 7 пробонабирания, от които 6 проби от кв. „Възраждане“ и 1 от Западна промишлена зона (ЗПЗ), с помощта на мобилното устройство на апрата. Пет от пробите са вземани след подадени сигнали за неприятни миризми, а 2 от тях - контролно.

Резултатите от анализа чрез метода олфактометрия на взетите проби, изпитвани в специализирана лаборатория в Италия, не са притеснителни, твърдят от РИОСВ-Русе.

Миризми  в по- висок интенцитет от 34 единици  са  регистрирани на 22 юли в кв. „Възраждане“ и на 16 октомври - 95 единици  в ЗПЗ, при контролно пронабиране.  Резултатите от останали проби показват < 25 едици т.е. под границата на откриване съгласно Европейският стандарт EN 13725.

 

Миризмите не могат да се измерват с конвенционални технически средства за индивидуални химични съединения, вместо това се налага да се използва човешкото усещане за миризма. Определянето на концентрацията на миризми чрез човешкото усещане се нарича олфактометрия. Методът се базира на използване на панел (стенд), където шестима /четирима души в лабораторни условия се подлагат на експозиция на миризма от проба въздух, разредена в различна степен с чист въздух. Положението, при което трима/ двама души (половината панел) са способни да усещат миризмата, докато другата половина – не могат, се определя като праг на усещане на миризмата; разредената проба тогава има концентрация от 1 единица миризма на кубичен метър (OU/m3). Истинската концентрация на миризмата се определя от степента на разреждане.

Още по темата

Коментирай

10 стинки
03.12.2019 | 21:24 ч.
Тая информация тук не се позовава на документи и нищо не пречи да е ФАЛШИВА. Как мога да видя тия данни? Кои дни в колко часа са правени ИЗмерванията и кой ги е правил, какво е измерил?
 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати