Старата програма на "Мартенски музикални дни" щяла да спести 120 хиляди лева на русенци

Култура
03.12.2019 | 14:25 ч.

Директорът на русенската опера Иван Кюркчиев напуска програмния съвет за „Мартенски музикални дни“,  огорчен и от факта, че шепа хора очакваха новия кмет със скандал на бюрото му.

Това стана ясно на нарочна пресконференция в офиса на ГЕРБ по повод завихрилите се скандали около музикалния фестивал.

„Не искам нищо да се променя около Мартенски музикални дни, защото нещата  ще се объркат, но да се изпратят писма до тези състави, които бяха поканени, а сега няма да вземат участие в 60-то издание на “Мартенски музикални дни“.“

Изказването на Кюркчиев идва броени дни, след като кметът Пенчо Милков представи новата заповед за състава на Обществения съвет за подготовката и селектирането на програмата на Фестивала "Мартенски музикални дни" през 2020 година. Програмният съвет, сформиран от предишното общинско ръководство, е освободен със заповед на Милков, а с нова заповед е създаден друг.

В него са предвидени да бъдат: Емил Табаков – диригент, почетен гражданин на Русе; Светлин Русев – цигулар, почетен гражданин на Русе; Минчо Минчев - цигулар, почетен гражданин на Русе; Мария Дуканова – директор на НУИ „Проф. В. Стоянов“; Иван Кюркчиев – директор на Държавна опера – Русе; Михаил Дичев – музикален продуцент; Ива Чавдарова – музиколог, отдел „Култура“ на Община Русе; Венцислав Илиев – архитект; Калчо Петков – БНТ, директор на РТВЦ – Русе.

В позиция на ГЕРБ по темата, изпратена до медиите, се задават няколко въпроса, важни за русенската общественост:

„ - Редно ли е да се канят едни и същи музиканти всяка година и „техният абонамент“, превръща ли „Мартенски музикални дни“ в турне, а не в класен Международен фестивал? Факт е, че на нито един фестивал в света, няма абонамент за оркестри, обикновено се канят на две-три години, като по този начин публиката има възможност да чуе различни състави от целия свят.

- Организаторът на фестивала г-жа Ива Чавдарова ще представи ли поне една година публично план-сметка за хонорарите и всички останали разходи по  изданието на фестивала преди неговия старт? Това е единственото събитие в общината, което има право да се „държи така“, защото общинският съвет му гласува бюджета и то се отчита пред общинския съвет. Колективна отговорност за 360-380 000 лева всяка година. Старият програмен съвет е представил такава още на бившия кмет на Община Русе, от която е видно, че с тези световноизвестни имена, които щели да „провалят“ 60-тото издание, сумата възлиза на над 120 000 лева по-малко от предишните издания!

- Кой ще има смелостта и дързостта да прати официални писма до тези състави, за да им откаже участие от Мартенски музикални дни? Факт е, че заради личните контакти на г-н Кюркчиев в последните месеци, цените за техните участия в Русе са били смъкнати с 30% надолу. Освен това са си направили програмата в съответствие с ММД за следващия сезон. Или по български - много лесно сложихме чертата?

- Община Русе ли плаща престоя в хотел на Емил Табаков, за да дискредитира пред кмета стария програмен съвет?

- Получил ли е Светлин Русев 16 000 лева като консултант на фестивала, платени ли са му отделно хонорари за сцена и в какъв размер? За справка, предишният програмен съвет е работил само и единствено безвъзмездно, за да доведе в Русе изпълнители, които никога досега не са присъствали в афиша на ММД.

- Колко билети са продадени за концерта на фестивалния оркестър, организиран от Ива Чавдарова на 1 април в прочутата зала „Атенеум“ в Букурещ, като хонорари на диригенти и изпълнители? Били ли са музикантите повече от публиката и колко средства са платени от фондация „Русе-град на свободния дух“ за това „събитие“?

- Колко приходи има фестивалът всяка година? 40 000 лева? За 17 вечерни концерти, 4 – 5 матине концерти и 6 - 7 майсторски класове“, питат още в разпространената позицията  на ГЕРБ-Русе.

По думите на Иван Кюркчиев един от най-добрите виолончелисти в света - Лука Сулич, се е отказал сам при създалата се ситуация). От новата програма на фестивала отпадат и поканените Радиооркестър на Киев; оркестъра Франческо Чилеа; Берлинския камерен ансамбъл от Щадскапеле Берлин; оркестър Метрополитън, съставен от най-добрите музиканти на Букурещ; бароковия оркестър на Венеция; Пражката филхармония с майсторски класове за цигулка и пиано; квинтета на Арена ди Верона.

По тази причина и директорът на Русенската опера иска общинската администрация да изпрати писма на тези изпълнители, които не са включени в новата програма и да ми бъде обяснено, че няма да участват във фестивала.

На 16 декември, на следващата сесия на общинския съвет, тези въпроси ще бъдат внесени като питане, поясни общинският председател на ГЕРБ Бедрос Пехливанян.

 

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати