Стотици български моряци блокирани, с месеци не могат да се приберат в родината (ВИДЕО)

Свят
17.05.2020 | 21:09 ч.

Български моряци, чиято бройка се смята, че е няколкостотин, са блокирани на борда на корабите по света и не могат да се приберат в родината.

В момента се проверява точно колко са сънародниците ни в открито море или закотвени по пристанища. Има организирана и глобална петиция за прибирането им. Смята се, че общи 150 000 моряци в света са блокирани и заради ограниченията от COVID-19 не могат да напуснат работните си места, дори след изтичането на договорите им.

Подобен е и случаят с варненски моряк, който вече 11 месеца е на кораба и не може да се върне при семейството си.
Друг от тях е Иван Льолев, който разказва пред bTV, че е блокиран в Индийския океан. След дни започва шестия му месец на борда.

„Има хора, които са с такива контракти, специално моят няма удължаване. Няма удължаване, нама и по-малко – точно 4 месеца е контрактът“, казва Льолев.

На корабът „Лила“, който той управлява, има още шестима българи. Четирима са с изтекли договори, но смени няма как да бъдат направени.

Причината за забавяне на смените е тази, че всички държави са със затворени граници за чужди граждани поради пандемията, т.е. не допускат влизане на чужденци в страните си.

Причината за забавяне на смените е тази, че всички държави са с затворени граници за чужди граждани поради пандемията COVID-19, т.е. не допускат влизане на чужденци в страните си. „Фирмата постоянно следи къде можем да извършим смените въпреки забраните, ежедневно се иска информация от агентите къде можем да отбием кораба за смяна“, отговаря агентът за България на гръцката компания-корабособственик.

А ситуацията не е прецедент. 80% от българските моряци са част от чужди компании, а държавата няма как да знае колко от тях в момента са блокирани заради пандемията. „Има форсмажорни ситуации в живота на човек. В нашия занаят много често се случват, така че няма какво да се направи, колкото и да изглежда интересно да помогне държавата. Когато сте на другия край на света и в съответната държава няма полети, и съответната държава е с наложени забрани – вие нямате никакъв шанс, заявявам го най-искрено на всички да го знаят“, уточни кап. Живко Петров, изп. дир. на „Морска администрация“.

Директорът на „Морска администрация“ обобщава – блокираните в морето сънародници трябва да изчакат забраните в третите страни да отпаднат. И тъй като държавите са почти безсилни, когато европейски граждани не могат да си тръгнат от работното си място си в открития океан, Международната морска организация поиска създаването на т. нар. „зелени коридори“ за извършване на смени на моряците.

 

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати