Струва ли си да инвестираме през 2024 г. в злато, петрол или акции?

Бизнес
21.12.2023 | 12:00 ч.
В края на годината инвеститорите си дават равносметката за случилото се с техните инвестиции през изминаващите вече 12 месеца. В същото време, те ще се опитат да надникнат и какво предстои през следващата година. Ние ще направим същото. Ще погледнем какво можем да очакваме от основните класове активи, въз основа на ключови събития, които предстоят.

Обобщение и допускания за инвестициите през 2023 г.

Но първо - нека да обобщим каква е изходната точка за тези очаквания. На първо място, което е най-важното, ще приемем, че през тази 2023 година сме приключили с цикъла на повишение на лихвите и следващото движение ще е в посока надолу. На второ място – ще заложим на забавяне на световната икономика през първото тримесечие. И на трето - ще приемем, че първото понижение на лихвите ще се случи след първото тримесечие на годината. Очакването е за намаляване на лихвите от страна на Фед със 75 базисни пункта (в три действия по 25 базисни пункта). Това в момента е и базовия сценарий сред анализаторите, по отношение на броя и темповете на намаляване на лихвите в САЩ.

А къде можем да търсим възможности за инвестиции? Напълно логично – на първо място при някои от най-зле представящите се активи от 2023-та година. Както видяхме през тази година, някои от най-добре представящите се активи, дойдоха именно от списъка на най-губещите през 2022 година. Разбира се, веднага правим уговорката, че историческото представяне на един актив не е гаранция за бъдещото му такова.
 
Петролът 
 
Започваме с инвестиция в черното злато. Правим това, защото именно с него може да са свързани и някои от най-големите възможности за инвеститорите през 2024 г. Петролът поевтиня с близо 13% от началото на годината. Така се превърна в една от най-зле представящите се основни суровини. Но декемврийска слабост е доста типична за цената на петрола. И често тя е водела до добри възможности за покупка на суровината (в исторически план).

При нива от около 71 долара за барел, в момента, петролът е близо до дъното си от април при нива от 66.30 долара за барел. Последното ниво бе и долната граница на относително тесния диапазон за петрола между 66 и 90 долара, в който се търгуваше през 2023 година. 

Ново доближаване до това ниво, може да се предопредели от перспективата за забавяне на световната икономика. Водещата сила за това е забавянето в Китай, както и перспективите за лека рецесия в САЩ през първите три месеца на годината. Това се оказва изключително неблагоприятно за цената на петрола.

Защо цената на петрола е възможно да се повиши през 2024 г.?

Покачване през новата година се очаква, след като някои производители на петрол от ОПЕК+ доброволно обещаха да намалят добива. Петролният картел публикува в началото на декември изявление, в което официално не одобри съкращенията на производството. Но отделни държави обявиха доброволни намаления за общо 2,2 милиона барела на ден за първото тримесечие на 2024 г.

Водещ в съкращенията бе лидерът на ОПЕК и най-големият член Саудитска Арабия. Рияд се съгласи да удължи своето доброволно намаляване на производството от 1 милион барела на ден — което е в сила от юли — до края на първото тримесечие на 2024 г. Русия каза, че ще намали доставките с 300 000 барела на ден суров петрол и 200 000 барела на ден петролни продукти за същия период.

Ирак ще намали производството си с 223 000 барела на ден, Обединените арабски емирства - със 163 000 барела на ден, Кувейт с 135 000 барела на ден, Казахстан с 82 000 барела на ден, Алжир с 51 000 барела на ден и Оман с 42 000 барела на ден.

Погледната в исторически план, цената на петрола е била доста волатилна. През последните 36 години, петролът е поскъпвал или поевтинявал, с повече от 25% в 21 от тях. В същото време, има само един случай (между 2011 и 2013 година), в който изменението в цената на петрола е било под 25% в три последователни години. Предвид факта, че през 2022 и 2023-та година промяната в цената на петрола отново е била под 10% (съответно ръст от 7.1% и загуба от 13%), налице е възможност за по-сериозна волатилност през 2024 г. 

Краткосрочните прогнози, за следващата година, са за среден ръст в цената на петрола от 4%, сред анализаторите. Не толкова позитивни обаче, са по-дългосрочните прогнози, които призовават за цени от 61 долара за барел за брента през 2025 г., 73 долара за барел брент през 2030 г., 80 долара през 2035 г., 87 през 2040 г. и 91 долара през 2045 г. Както обаче не веднъж и два пъти сме виждали, експертите не са особено добри в правенето на прогнози, особено на дългосрочни такива.

Златото

Двете най-значими събития за търсенето на злато през 2023 г. бяха колапсът на Silicon Valley Bank и още две регионални американски банки. Интересът към инвестиция в злато се подкрепи допълнително и от атаката на Хамас срещу Израел, според „Световния Златен Съвет“ (WGC). От там изчислиха, че геополитиката е добавила между 3% и 6% към представянето на златото през тази година.

Според доклада, търсенето на централните банка е добавило нови 10% или повече към представянето на златото през 2023 г. В докладът се посочва още, че дори и 2024 г. да не достигне същите висоти за благородния метал, купуването над тенденцията все още трябва да предложи допълнителен тласък на цената на метала.

Жълтият метал проби $2100 за унция в началото на декември, преди леко да се забави, а спот цените се движеха около и малко над $2000 за унция, по последни данни.

Златото достигна още един рекорден връх през първата седмица на декември,  след бурната 2023 г. Очаква се комбинация от геополитическо напрежение и продължаващи покупки от страна на централната банка да продължат да го подкрепят.

В своя доклад за перспективите за златото за 2024 г., „Световният Златен Съвет“ отбеляза, че много икономисти сега очакват „меко кацане“ на американската икономика. Федералният резерв най-вероятно ще върне инфлацията обратно към целта, без да предизвиква рецесия – което би било положително за световната икономика.

Индустриалният орган (който представлява компаниите за добив на злато) отбеляза, че исторически средата на меко кацане „не е била особено привлекателна за златото, което води до равна до леко отрицателна очаквана средна възвръщаемост“.

„Все пак всеки цикъл е различен. Този път повишеното геополитическо напрежение в ключова изборна година за много големи икономики, съчетано с продължаващо купуване от централните банка, може да осигури допълнителна подкрепа за благородния метал“, добавиха от WGC.

Златото може да достигне 2200 долара до края на 2024 г., според швейцарската инвестиционна банка UBS. Експертите на банката също отбелязаха, че вероятността от меко кацане „в никакъв случай не е сигурна“, докато глобалната рецесия все още не е изключена.

„Това трябва да насърчи много инвеститори да държат ефективни хеджове, като например злато, в своите портфейли“, добави WGC.

„И в година с големи избори в световен мащаб, включително в САЩ, ЕС, Индия и Тайван, нуждата на инвеститорите от хеджиране на портфейли вероятно ще бъде по-висока от нормалното“, се казва в доклада, гледайки напред към 2024 г
 
Всички погледи към Федералния резерв

Главният пазарен стратег на WGC Джон Рийд каза пред CNBC, че цените на златото вероятно ще останат ограничени, но колебливи през следващата година. Той очаква те да реагират на отделни точки от икономически данни, които информират вероятната траектория на политиката на Фед, докато първото намаление на лихвения процент не се материализира.

В момента пазарите оценяват първото понижение от 25 базисни пункта на лихвения процент на Фед още през март следващата година, според инструмента FedWatch на CME Group.

Инвестицията в злато, с неясен резултат

Въпреки, че намаляването на лихвените проценти обикновено се възприема като добра новина за златото (тъй като възвръщаемостта на паричните средства намалява и спестителите търсят другаде високодоходни инвестиции), два фактора могат да сочат по-слабо представяне на метала.

Първо, ако инфлацията се охлади по-бързо от лихвените проценти - както се очаква да стане - тогава реалните лихвени проценти ще останат високи. И второ, по-нисък от очаквания растеж може да удари потребителското търсене на злато.

Разпределението на портфейла от 6% до 7% за златото би било разумно, съветва стратегът. 

Друг подкрепящ фактор за жълтия метал в бъдеще би било по-нататъшното купуване от централните банки, според „Световния Златен Съвет“.

Централните банки са основен източник на търсене на световния пазар на злато през последните няколко години и 2023 г. вероятно ще бъде рекордна година. WGC очаква това да продължи и през 2024 г.
 
Кои ще са най-добрите пазари за инвестиции в акции през 2024-та година?

Сигурно сте чували старата поговорка – „последните ще станат първи“. Това разбира се, не означава, че задължително първите ще станат последни, те могат да си останат близо до първите, или в средата! 

Обръщайки се към представянето на пазарите през 2023-та година обаче, няма как нещо да не ни влезе в полезрението. А именно изключителното изоставане на китайския пазар от останалите световни пазари. И това може да даде предимство на китайските акции през следващата година. Това вече се отчита от много световни анализатори.

Goldman Sachs прогнозира MSCI China и CSI 300 да се покачат съответно с 12% и 15% през следващата година, подкрепени от прогнозен ръст на печалбите от около 10% и „умерени“ печалби от оценката. Двата индекса достигнаха близо петгодишни дъна към средата на декември.

Goldman Sachs предпочита „A-акции“ (на основен китайски пазар) пред „H-акции“ (търгувани в Хонконг) поради по-ниската им чувствителност към геополитически фактори и фактори като ликвидност.

В своята прогноза за акциите в Китай за 2024 г. Goldman Sachs подобриха сектора на храните и напитките до „наднормено тегло“ от „пазарно тегло“, а сектора на технологичния хардуер до „наднормено тегло“ от „недостатъчно тегло“.

Goldman Sachs избра секторите на масовия потребителски пазар в Китай и технологиите, медиите и телекомуникациите като вероятни победители в продължаващото възстановяване на баланса във втората по големина икономика в света през следващата година. Очаква се политическата среда да подкрепи тези очаквания.

Инвеститорите очакват Третия пленум на 20-ия Централен комитет на Китайската комунистическа партия. Тази среща, вероятно ще се състои преди края на тази година и ще даде повече политически насоки.

С оставащите дни от годината, индексите MSCI China и CSI 300 се насочват към трета поредна годишна загуба. Goldman Sachs отбеляза, че мандатите на взаимните и хедж фондовете в световен мащаб се изпълняват с многогодишни ниски разпределения в китайски акции. Дори малка промяна през следващата година, може да доведе до положителен импулс на пазара.

Стратезите казаха обаче, че има възможности в ребалансирането на Китай към сектори като изкуствен интелект и „нова“ инфраструктура, която предлага по-големи подобрения в икономическо, социално и екологично отношение.

Те също така понижиха рейтинга на китайските потребителски услуги и застрахователните сектори от „наднормено тегло“ до „пазарно тегло“, като същевременно понижиха рейтинга на китайските банки от „пазарно тегло“ до „поднормено тегло“, заради излагането им на кризата с китайските имоти.
 

Водещите световни борсови индекси


Силното представяне на водещите световни индекси през 2023-та година, кара много експерти да очакват по-умерен ръст през следващата 2024-та година, особено за развитите пазари.

От щатската инвестиционна банка Goldman Sachs заявиха, че смятат, че акциите скоро ще се върнат обратно към непривлекателно съотношение риск-доходност, тъй като Фед е настроен да запази лихвите по-високо за по-дълго. В същото време оценките са високи, очакванията за печалби остават твърде оптимистични, ценовата мощ намалява, маржовете на печалбата са изложени на риск и забавянето на растежа на топлинията ще продължи.

Референтният американски индекс S&P 500, барометър за представянето на световните борси, се очаква да завърши следващата година на 4700 (съгласно средните очаквания на анализаторите), което би било само с около 2% по-високо от затварянето си напоследък. Възможно икономическо забавяне или рецесия в САЩ, са сред най-големите рискове за пазара през 2024 г.

Европейските пазари на акции също се очаква да постигнат скромни печалби през 2024 г. Оптимизмът, че глобалните лихвени проценти са достигнали своя връх, се компенсира от опасенията, че икономиката може да изпадне в рецесия.

Паневропейският бенчмарк STOXX 600, следящ представянето на най-големите 600 европейски компании, се прогнозира да нарасне с около 1% до 475 пункта до края на следващата година. За сравнение последните му нива са около 471 пункта.

Сред изследваните индекси се очаква японският Nikkei 225 и индийският индекс BSE да продължат силното си представяне през следващата година. Прогнозите на експертите са Nikkei да достигне тридесетилетен връх от 35 000 пункта до края на юни следващата година. Очакването за индийския основен индекс е да се повиши до нови върхове през 2024 г.
 
Инвестициите на БФБ се генерираха добри печалби през 2023-та година. И докато ръстът на основните водещи индекси се предопредели от поскъпването на само няколко от най-големите компании, догодина можем да видим по-голяма ширина на ралито. 

Много е вероятно да станем свидетели на нови първични публични предлагания на Beam сегмента, както и на основния пазар. Това би привлякло така необходимия интерес от нови инвеститори, което да повиши ликвидността.

Някои компании вече оповестиха плановете си за издаване на варанти, след небивалия успех на тези инструменти при Софарма. Темата за вариантите може да получи нов преглед през следващата година.

В обобщение, инвеститорите на родния капиталов пазар, може да ги очаква още една ползотворна година, през която да видят по-нататъшно повишение на ликвидността, както и някои нови регулаторни иновации, като въвеждането на институционални къси продажби и излизане на емитенти на европейски пазари.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
 
Източник: moitepari.bg
 

 
Печатни издания

 

     

  

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.