400 г риба хек или мерлуза
100 г домати
2-3 картофа
2 моркова
1 глава кромид лук
магданоз, хрян
1 супена лъжица препечено брашно
40 г краве масло
2 супени лъжици олио, сол
Ако рибата е замразена, се оставя на стайна температура да се размрази, без да се залива с вода. Почиства се, обезкостява се и се нарязва на ивички. От главите, хрилете и перките се сварява бульон. Зеленчуците се почистват и се настъргват поотделно. В сгорещеното олио се задушават лукът и морковите. Заливат се с рибния бульон, прибавят се картофите, посоляват се и се варят на умерен огън. Слагат се доматите, предварително обелени и нарязани на ситно. Когато продуктите са полусварени, се прибавя нарязаната риба. Супата се сгъстява с препеченото брашно и накрая се наръсва с настърган хрян, след което се отстранява от огъня. Прибавя се кравето масло. Преди сервиране супата се поръсва с магданоз, нарязан на ситно /който желае може да добави и нарязан на ситно девисил/.
Коментирай