Светкавична реакция на БАХБ след публикация на БРЯГНЮЗ за PCR тестове на животни

Общество
15.07.2020 | 14:02 ч.

Във връзка с публикувания материал на БРЯГНЮЗ „Кой ще тества с PCR домашните любимци за коронавирус?“, от БАБХ изпратиха информация до редакционния мейл на медията ни, с която изясняват неясните въпроси, чиито отговори очакват ветеринарните лекари.

Публикуваме пълния текст на съобщението:

"Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се присъедини към международната общност и поде инициатива по линия на набиране на информация за разпространението на COVID-19 сред животните в страната.

Оскъдните познания за разпространение на коронавирусите при селскостопански животни (включително домашните любимци) и потенциалният им зоонозен характер налагат натрупването на данни за предаването, проявата и разпространението на заболяването.  Анализът на данните е от ключово значение за контрола на коронавирусите.

Агенцията издаде и изпрати до Българския ветеринарен съюз заповед, която цели да ангажира регистрираните ветеринарни лекари (РВЛ) да съобщават своевременно за всяко съмнение и положителен резултат за коронавирус (вкл. различен от COVID-19).

Заповедта по никакъв начин не налага собствениците на селскостопански животни и домашни любимци, както и РВЛ, да изследват масово животните, а единствено да съобщят в БАБХ, в случай на съмнение за заболяване или положителен резултат от направено изследване на животно.

В България към днешна дата се проследява вероятността от заразяване с коронавируси (различни от COVID-19). Различните видове са познати като патогени при домашни животни, без да имат доказан зоонозен характер, т.е. без да са опасни за хората. БАБХ не разполага с данни за наличните количества тестове, както и кои от тях се прилагат от РВЛ при съмнение за заболяване от коронавирус.

БАБХ информира, че в Р България няма констатирани положителни за COVID-19  домашни животни до момента. В световен мащаб има оскъдни данни за тяхната евентуална роля за причиняване на заболяване със сериозна клиника. Примери може да бъдат дадени с изолирани случаи при котки в Германия, при котки и норки (вкл. заразени ферми за норки) в Нидерландиите, но в конкретните случаи няма данни да са пренесли вируса върху хора.

По тази причина и усилията на ветеринарните власти ще бъдат насочени към събиране и анализ на данни с научна цел", се казва в информацията от Агенцията.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати