Съветникът по сигурността на президента Илия Милушев ще бъде привлечен като обвиняем

Общество
10.07.2020 | 11:36 ч.

След като Илия Милушев беше доведен във Военно-окръжна прокуратура в София, адвокатката му обяви пред медиите, че са информирани, че днес ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем.

Съветникът по сигурността на президента бе задържан за 24 часа по време на съвместна акция на Специализираната прокуратура и СДВР.

Първоначално той е бил разпитан като свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции".

Милушев доброволно предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", и които съдържат информация, представляваща държавна тайна. По-късно ДАНС отне достъпа му до класифицирана информация до ниво "Строго секретно“.

Заедно с него е задържан и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване“. Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна. 

Илия Милушев е един от най-близките съветници до президента Радев. Той е завършил Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, Военната академия „Г.С.Раковски”, а малко по-късно – и Колежа по отбраната на НАТО в Рим. 

Преди това и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов беше призован в Специализираната прокуратура, за да даде показания по новообразувано досъдебно производство за търговия с влияние. Повод за това стана комуникация между него и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, от която става ясно, че Узунов му е изпратил проект на решение на Върховния административен съд пет дни преди то да бъде официално публикувано на сайта на съда.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати