Пенчо Милков: Транспортът е в нокдаун, да накараме хората да се качат обратно в автобусите, а не да карат старите коли

Общество
21.02.2020 | 11:43 ч.

С 27 гласа "за", 8 "против" и 15 "въздържал се" общинските съветници отхвърлиха предложениетона местна гражданска инициатива  за безплатно пътуване в градския транспорт за ученици, студенти, докторанти и пенсионери.

Предложението бе представено от Мариян Димитров, който заяви, че старейшините днес са изправени пред най-сериозния тест.

"Не използвайте тези теми в предизборната си кампания, така ще подпомогнете и фирма "Общински транспорт"АД, те не носят комисиони, но ще се възвърнат стократно на българското общество, имаще такива облекчения от 2003 г. до 2009 г, безплатното пътуване беше въведено от Елеонора Николова и отменено от Божидар Йотов. Предлагал съм това предложение на всяка сесия, но съм получавал от Пламен Стоилов само гневни отговори."

Димитров обясни още, че предлага точката да бъде изтеглена от днешния дневен ред  до 1 януари 2021 г., тъй като бюджетът вече е приет.

С искането на гражданската иницатива се иска съветниците да изменят Наредба № 14 за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на Община Русе, като по този начин общината ще трябва да заплаща изцяло месечните абонаментни карти на тези категории русенци.

Точката нажежи страстите сред общинските съветници. 

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев посочи, че приветства активността на гражданите и то на смислени предложения, каквото е настоящото.

"За съжаление не можем да си позволим тази сума (11 млн. лв. - б.ред.), това е и искането на политическата сила, която представлям, казахме, че искаме безплатен превоз за нашите родители, към настоящия момент, след анализите, направени от общинска администрация, в този вид предложението не може да бъде прието. Сумата е непосилна за общинския бюджет, няма как да оттегля точката за следаващия бюджет, трябва да се поризнесем в законовия срок", заяви Пазарджиев.

Замесничката му от ГЕРБ Наталия Кръстева посочи, че общината прави ежегодно такива намаления за различни целеви групи през последните пет години и се обърна към кмета Пенчо Милков: "Сетих се за вашата предизборна платформа - ще намаляваме цените на картите на ученици, студенти и пенсионери, за да достигнем поетапно постигане на безплатно пътуване, което обаче вече не  влиза в програмата ви за следващите 4 години. Настоящото предложение беше много добра възможност да изпълните предизбороното си обещание, тази целева група остава излъгана."

Кръстева заяви от името на групата на ГЕРБ в Общинския съвет, че те ще подкрепят предложението на гражданската инициатива и посочи, че като заместник-кмет е работила с отдела по транспорт в общината, който и сега е същият и е работил безупречно предните пет години.

Бедрос Пехливанян попита, кой е направил изчисленията, според които 11 млн. е общия размер на това, което ще коства на общината. 

Изказване по темата направи и кметът Пенчо Милков.

"Кой подготви изчисленията – чудесните специалисти от отдел "Транспорт", изчисляват и това е положението, поздравявам г-н Димитров от новата реалност, която му се случи, защото само няколко човека, които го слушаха, колко жалко беше това, колко подигравателно беше казано, че Комисията за връзка с гражданите ще носи вашето име, от същите тези, които казват, че ще ви подкрепят, подигравка беше.

Дела трябват, а не думи, в бюджета видяхте машини, по улиците видяхте служители на общината. Тази година машините, които видяхте в бюджета ще бъдат закупени, промяната не става с вълшебна пръчка. Когато завариш в общината раздути сключени многогодишни договори, които учуват другите общини., могат да бъда конкретен, когато завариш отчисления, които не са намалели за последните осем години. За да се случи даването, първо трябва да затворим всички пробойни в тази бъчва, защото тя шурти отвсякъде", обясни русенският кмет.

"ВиК започва ремонт на инсталациите, ще бъдат разкопани десетки улици, транспортът ще бъде засегнат, но ти заварваш управление на обществения транспорт, той е в нокдаун, всяко смейство има две коли. От общински транспорт пишат, че за една година назад пътувания са намалели с 29 000, хората ходят със стари коли, пушещи. Да те критикува политическа организация, която управлява 8 години, и да се изказва чонек, който има програма, на когото му е вменено да се приложи безплатно пътуване, щеше да е смешно, ако не е вулгарно към гражданите, за да бъдеш коректив, трябват много неща", обърна се индиректно към Кърстева Пенчев, която по-рано в изказването си посочи, че винаги ще бъде коректив на управляващите.

Кметът обясни и за обещанията от предизборната си кампания, че са записали постепенно намаляване на картите, като тази година са приели намаляването с два лева, но посич, че лично него го притеснява намаленото доверие в обществения транспорт и намаляването на пътниците.

"Трябва да се приоритизира за кого ще се направи подобно намаление, едно е ученик според възрастта и пътуването му, както и за пенсионерите, но това ще бъде, когато управленито реализира затягането на обръчите на бъчвата да не текат средства.

Аз се срещам с хората, и те виждат промяната, когато подадат сигнал, до ден и половина е решен, без входящ номер.

Прегръщам всички хора, които са подписали подписката, няма да правя пречка пред Общинския съвет, намаляваме стойността на картите, да накараме хората да се качат обратно в автобусите , а не в старите коли.

Днешната сесия беше обострена по няколко точки, нашите съграждани бяха мъдри, разпределиха десет политически сили, вслушахме се в много предложения, никой не е върнат и нямам право да го върна, изборите минаха, извадете тези декларации след три години, но не мисля, че и тогава ще ви помогнат", заключи Пенчо Милков

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати