Свилен Иванов пое председателството на Българо-румънската земеделска работна група

Бизнес
18.02.2020 | 17:12 ч.

Днес, 18 февруари, в заседателната зала на Окръжен съвет Гюргево се проведе първото за 2020 година заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

В самото начало заместник-председателят на Окръжен съвет Гюргево – Лучиан Корозел, пристъпи към символично предаване на председателския пост на трансграничната земеделска  работна група, връчвайки сноп житни стръкове на Свилен Иванов – заместник областен управител на област Русе.

„Щастлив съм, че с действията си, независимо от конюнктурата, ние продължаваме да работим в полза на изграденото с труд и постоянство през годините трансгранично сътрудничество“, каза Иванов. Той потвърди многократно засвидетелстваната готовност за надграждане и развитие на взаимоизгодните връзки, давайки гласност на всеки проблем и популяризирайки действащи добри земеделски практики от двата бряга на р. Дунав.

В своите изказвания двамата не пропуснаха да отбележат тазгодишното навършване на 10 години от учредяването на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

По същество, дневният ред на заседанието продължи с представяне на отчет за дейността на трансграничната група, представен от Лили Ганчева – изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“. Накратко, през 2019 г. са проведени общо 7 срещи, 3 от които в област Русе и 4 в окръг Гюргево. В рамките на заседанията участие са взели широк кръг представители на български и румънски производители от различните сектори на земеделието. 

По време на срещата бяха гласувани и темите, които ще бъдат обект на обсъждане по време на заседанията през 2020 г. и графика за провеждането им. Сред многообразието от теми е и производството на млечни продукти във високотехнологично оборудва мандра „Ралица“, с. Белица, общ. Тутракан, чиито домакини през м. март ще бъдат новоприсъединилите се към Работната група членове – областният и заместник областният управител на Силистра.

Обсъдена беше възможността за бъдещо разширяване на темите за дискусия, приобщавайки представители на държавните горски и ловни стопанства към съвместната работна група.

По традиция, в края на заседанието беше отчетена моментната ситуация по овладяване, контрол и превенция разпространението на болестта африканска чума по свинете, като за пореден път бяха констатирани трудностите, с които се сблъскват и двете страни в борбата с болестта по дивите свине.

В делегацията от българска страна присъстваха заместник областният управител на област Силистра – Илиян Великов, Борислава Братоева – директор на ОД „Земеделие“ Русе, Анета Карагьозова – директор на ДФ „Земеделие“ Русе и Георги Дяков – директор на Областна дирекция за безопасност на храните Русе.

Заседанието се организира съвместно от Областна администрация – Русе, Окръжен съвет Гюргево и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Коментирай

МОРСКИ
18.02.2020 | 21:36 ч.
Кухи срещи,при които най-важното остава пиенето и яденето ..и кой от където е.
 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати