Свинекомплексът в Голямо Враново възстанови 90% от капацитета си

Бизнес
12.02.2021 | 12:10 ч.

С добри темпове се възстановяват големите свинекомплекси, като този в русенското село Голямо Враново.

Там по време на африканската чума по свинете, знаете, се наложи да бъдат унищожени всички прасета.

"Нашите колеги от Бръшлен започнаха преди около месец и половина да продават големи прасета, над 100 кг. Ние от седмица вече колим наши прасета, така че това поголовие, което имахме преди чумата като майки, нерези и всички останали, ги имаме на 90 процента", обясни управителят на свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров.

Вносното месо измести сериозно на пазара българското за времето, в което голямата част от свинефермите се възстановяваха.

В Голямо Враново не са спирали търговията с българско свинско.

Докато е вървял процесът по дезинфекция и снабдяване със собствени прасета, са вземали месо за обработка от колегите си в Исперих. "Ние винаги сме стояли зад каузата на българския производител, зад търговията с български продукти в България", допълни Вихрен Димитров.

Според него вносното изместило много отдавна българското месо, не само защото нямаше предлагане на българско, но и защото в някои държави от Европейския съюз ставката на ДДС е по-ниска. Вихрен Димитров обясни, че над 80% от свинското месо в България е вносно.

"За сметка на това, нашият бранш се обединява. Имаме подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие и сме решили да строим едно голямо модерно съоръжение-кланица и фабрика за разфасовки и да си върнем нашия пазар в България“, каза Димитров. Вероятно в страната ще има две такива предприятия - едно в Северна и едно в Южна България. "Важното е, че свиневъдният бранш е обединен и ще направим предложения и към другите браншове - овцевъдство, говедовъдство, и ще искаме тези позиции, които сме имали в Близкия Изток, да ги възстановим. Има потенциал и в Гърция, и в Турция да изнасяме.  Нашата амбиция е да си отвоюваме обратно българския пазар и да си върнем пазарите за износ", заяви управителят на свинекомплекса в Голямо Враново.

По данни на Димитров  в страната на година се внясат 150 хиляди тона свинско месо. Това, обърнато в живи прасета, са 2 милиона бройки, а  свинефермите вече имат един милион, така че в бранша гледат оптимистично на бъдещето. Още повече, че дори само заради логистиката, вносното месо в българските магазини няма как да е прясно, твърди Димитров и дава пример. "Ако месото тръгне от Испания за България, идва от 48 до 72 часа и докато се изложи на витрина, е ясно, че няма как е прясно. Докато ние  в България стигаме навсякъде за  по малко от 12 часа", обясни Димитров. По неговите думи в Европейския съюз имало свръхроизводство на свинско месо и нашият пазар е трябвало да поеме част от него. Но Димитров е категоричен, че щом се говори за  качество, нашенското месо винаги е по-добро. И съветва потребителите да питат винаги в магазините от кой комплекс е месото, а не само дали е българско или вносно.

Що се отнася до цените, Димитров обясни, че производителите не могат да влиаят на крайната цена, освен ако нямат вериги магазини, така както е за свинекомплекс „Голямо Враново“.

Според него печалбата оставала в посредниците, които са големите търговски вериги. На този етап килограм живо тегло на свинското се продава на 2.10 лв. Цената на трупното месо скачала двойно, а в разфасовката се добавяли още по 2-3 лева. Така че в крайна сметка цената на килограм свинско в магазините тръгва от около  7 лева, в зависимост от вида на месото.

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.