Свински ребра с кисело зеле на трапезата за Ивановден

Сити кулинар
05.01.2022 | 12:43 ч.

Продукти:

 

700 г свински ребра, нарязани на порции по 2 ребра

1 кг кисело зеле, нарязано на дребни парчета

300 мл зелев сок

2 глави лук, нарязан на кубчета

1 с.л. слънчогледово олио

2 с.л.  с връх патешка или свинска мас

2 ч.л. сладък червен пипер

1 ч.л. пушен пипер

сол и прясно смлян черен пипер

 

Приготвяне:

 

Ребрата се измиват и подсушават хубаво с кухненска хартия. Голям и дълбок тиган се нагрява на умерен огън и в него се изсипва олиото. Ребрата се запържват на две порции от двете страни, докато придобият цвят. Изваждат се и се оставят настрана. В същия тиган се добавя патешката мас и се разтопява. Изсипва се лукът и се разбърква 4-5 минути докато омекне. Добавят се зелето, двата вида червен пипер, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Внимава се със солта, тъй като зелето и зелевият сок са солени. Разбъркват се за 2-3 минути и тиганът се отстранява от огъня. В керамичен съд, съд от йенско стъкло или просто в по-дълбока тава се нареждат зелето и ребрата като се редуват. Заливат се със зелевия сок и ако е необходимо се добавя вода, така че всичко да бъде покрито с течност. Съдът се захлупва с капак или алуминиево фолио и се слага в предварително нагрята фурна на 200°C. Готви се около 2 часа. Ако се използва глинен съд, след като се запълни със зелето и ребрата се поставя в студена фурна, и тогава фурната се включва. В този случай времето за готвене трябва да се увеличи с около 20-30 минути.

         

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.