Тараклийският университет в Молдова става филиал на РУ „Ангел Кънчев“

Общество
14.01.2020 | 13:17 ч.

От септември Тараклийският държавен университет в Молдова ще отвори врати като  филиал на Русенския университет. Това стана ясно на срещата в Русе между Иван Паслар - председател на Район Тараклия и ректора чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. По време на разговорите беше дискутирано трансформирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет.

Проф. Белоев припомни, че вече три години двете държави обсъждат възможности и търсят варианти за постигане на най-доброто решение за подпомагане на развитието на образованието и младежите в Район Тараклия. Очакванията на всички ангажирани институции са процесът на преобразуване на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет да приключи до  март 2020г. Така организацията на учебния процес и приемът ще бъдат осъществени в необходимите срокове за започващата през септември нова учебна година.

 Иван Паслар сподели, че е провел работни срещи с представители на бизнеса в Район Тараклия. По време на разговорите става ясно, че за развитието на икономиката в региона са необходими специалисти от областите: аграрно инженерство, транспортни технологии, икономика и компютърни науки. Проф. Белоев увери госта си, че Русенският университет е готов да започне обучение по тези специалности още през идната учебна година.

По време на срещата бяха обсъдени и други организационни въпроси относно отпускане на стипендии за студентите с български произход, подобряване на условията в кампуса на университета, както и възможност за въвеждане на обучение в квалификационна степен „Професионален бакалавър“.

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати