Тарт от праз

Сити кулинар
04.11.2020 | 10:14 ч.

За тестото

  • 200 г обикновено бяло брашно, плюс допълнително за валцуване
  • 0,5 ч. л. Сол
  • 60 г студено, несолено масло, на кубчета
  • 40 г студена свинска мас  или масло
  • 2 супени лъжици ледено студена вода

За пълнежа

  • 75 г масло
  • 1,2 кг праз, нарязани наполовина по дължина, измити и нарязани на филийки 1 см / 0,5 инча
  • 300 г сметана
  • 2 големи яйца, леко разбити
  • 1 щипка прясно настъргано индийско орехче
  • По 1 щипка сол и черен пипер

Стъпка по стъпка

Първо направете сладкиша. Поставете брашното, солта, маслото и свинската мас в кухненски робот и обработвайте, докато сместа наподобява  фина галета. Прехвърлете го в купа и добавете достатъчно вода, за да се получи гладко, но не лепкаво тесто.

Поставете тестото върху набрашнена работна повърхност и го разточете на кръг с диаметър около 28 см. Поставете сладкиша в  по-дълбока тавичка с диаметър 25 см,  след това изрежете краищата и набодете основата с вилица.

Покрийте със стреч фолио и охладете или замразете за поне 30 минути.

За пълнежа разтопете маслото в голям плитък тиган, добавете праза и го оставете да се задушава, непокрит, на среден до слаб огън за 20–30 минути, докато омекне, като разбърквате от време на време. Ако празът изглежда много воден  гответе, докато течността намалее.

Разбъркайте сметаната и разбитите яйца, след което подправете добре със сол, черен пипер и индийско орехче.

Загрейте фурната до 200 ° C .

Извадете тавичката с тестото  от хладилника или фризера, застелете я с хартия  за печене и напълнете с боб. Печете го около 10 минути, след това отстранете хартията и зърната и продължете да готвите още 4-5 минути, за да оставите основата на сладкиша да изсъхне малко.

Напълнете тартата  със сместа от праз и подправете с малко черен пипер.

Печете след това  за 25–30 минути, след което сервирайте топло или на стайна температура.

 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Млада съпруга гледа през прозореца

и изведнъж като попарена се

втурва към съпруга си:

- Стига си мил тези чинии!

Свали веднага престилката,

лягай на дивана и започвай

да четеш вестник!

- Ама какво ти става?

- Нищо! Идват вашите!

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.