Тайната на рецептата за стичета на домакините от Полско Косово

Град Бяла
05.08.2023 | 14:43 ч.

„Стичета“ по косовски е традиционна закуска за П. Косово, но е предизвикателство за добрата домакиня, защото изисква умение за точене на фини кори за баница.

Необходими продукти:

  • 500 мл. вода
  • 1 к. л. сол      
  • Брашно за замесване на меко тесто
  • Сирене за поръсване – 0.400- 0.500 кг.

От посочените продукти се замесва меко тесто, което се разделя на 4 равни части. Омесват се на топка. Всяка топка се разточва около 30-40 см в диаметър. 3  от разточените кори се намазват с олио или свинска мас, подреждат се една върху друга. Най-отгоре се поставя ненамазаната четвърта кора. Разточват се до получаване на фина прозрачна кора. Половината кора се ръси със сирене, захлюпва се отгоре със непоръсения край и се образува полумесец. С помощта на капак от тенджера /по автентичната рецепта/ се разрязва на ромбове и се пържи в загрята мазнина до порозовяване. “Стичетата“ се надуват и стават хрупкави.

Автор: Диана Илиева, секретар на НЧ „Развитие 1899“ с. Полско Косово

 
Печатни издания

 

     

 

  

 

   

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.