„Стичета“ по косовски е традиционна закуска за П. Косово, но е предизвикателство за добрата домакиня, защото изисква умение за точене на фини кори за баница.
Необходими продукти:
От посочените продукти се замесва меко тесто, което се разделя на 4 равни части. Омесват се на топка. Всяка топка се разточва около 30-40 см в диаметър. 3 от разточените кори се намазват с олио или свинска мас, подреждат се една върху друга. Най-отгоре се поставя ненамазаната четвърта кора. Разточват се до получаване на фина прозрачна кора. Половината кора се ръси със сирене, захлюпва се отгоре със непоръсения край и се образува полумесец. С помощта на капак от тенджера /по автентичната рецепта/ се разрязва на ромбове и се пържи в загрята мазнина до порозовяване. “Стичетата“ се надуват и стават хрупкави.
Автор: Диана Илиева, секретар на НЧ „Развитие 1899“ с. Полско Косово
Коментирай