В края на лятото предлагаме няколко рецепти за домашно приготвени кулинарни изкушения с летни зеленчуци. Идеите са на майстори на есенните вкусотии от град Бяла, Русенско.
Оригинална лютеница
Източник: „Домашно консервиране“ от 1976 г., на изд. „Земиздат“
Това е една от първите рецепти за лютеница, при която всички зеленчуци се варят. Тук липсва емблематичният аромат на печени чушки и цялата одисея по беленето и почистването им. В случая е много ценна пропорцията между доматите и пиперките.
Продукти:
5-6 кг очистени пиперки
25-30 г люти пиперки
1,5 кг доматен сок
300 г растително масло
15 г захар
40-45 г сол
20 г чесън
30 г магданоз
Приготвяне:
Подбират се здрави, добре узрели, месести и свежи пиперки, измиват се, почистват се от дръжките, семенниците и семето и се нарязват на парчета. Към тях се прибавят лютите пиперки, нарязани на ситно.
Доматите се нарязват на парчета и се кипват. Прибавят се към тях нарязаните пиперки и се варят до пълното им разваряване. След това сместа се пасира. Пасираната смес се вари в подходящ разлат съд, докато се получи гъсто пюре. Към сгъстената маса се прибавят растително масло, захар, сол, ситно нарязан чесън и малко нарязани листа магданоз.
Така приготвената смес се насипва в буркани. Напълнените буркани се затварят и стерилизират 120 минути.
Лесна лютеница
Продукти:
5 кг червени чушки
1 кг доматено пюре
1 ч. л. черен пипер
1 ч. ч. олио
1 к. ч. олио
1 к. ч. сол
1 к. ч. захар
Приготвяне:
Изчистените от семките, изпечени и обелени чушки се смилат, смесват се с доматеното пюре, добавят се солта и захарта, черния пипер. Олиото се загрява (без да завира) и на два-три пъти (като пак се загрява) се излива по малко в сместа, като се бърка. Лютеницата се насипва в бурканчета, които се затварят и се стерилизират в продължение на 10 минути.
Съвременна лютеница
Напоследък все повече хора търсят автентичния вкус на храната и правенето на лютеница не е свързано с това да се спести някой лев, защото често домашната лютеница излиза по-скъпо от бурканчетата в супермаркетите. Освен това приготвянето ѝ отнема изключително много време – буквално се организира манифактура, в която някой пече чушките, друг ги чисти, а трети цял ден е на смяна да мели всичко. Затова и тази рецепта е някак по-съвременна, тъй като допълнително включва моркови и патладжани, които освен че обогатяват вкуса на лютеницата, но и спомагат за по-бързото ѝ сгъстяване.
Продукти;
5 кг червени чушки
3 кг патладжани
1 кг моркови
2 връзки магданоз
2-3 главички чесън
2 ч. ч. олио
Сол
Оцет на вкус
Приготвяне:
Обелените печени чушки (без семките) се нарязват на лентички. Патладжаните се запичат в силна фурна, колкото да могат да се обелят. Нарязват се на кубчета. Морковите се настъргват на едро ренде. Всичко се вари в дълбока тава. С леко разбъркване се добавя на два-три пъти и олиото. Магданозът се нарязва на ситно. Чесънът се счуква. Всичко се смесва. Добавят се сол и оцет на вкус. Най-добре е да се подправи накрая, защото част от сместа ще изври сгъстявайки се.
Готовата лютеница се изсипва в бурканчета, които се стерилизират 30-40 минути.
Предястие с чорбаджийски чушки
Снимка:
Продукти;
1,5 кг чорбаджийски чушки
2 кг домати
Марината
1 ½ ч. ч. оцет
1 ½ ч. ч. олио
1 ½ ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
1 к. ч. сол
2-3 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер
2 глави целина
1 връзка магданоз
3-4 глави чесън
4-5 нарязани моркова
Салицил или аспирин
Приготвяне:
Щом маринатата заври, чушките се попарват съвсем за кратко време (само да променят цвета си). Към останалата течност се добавят настъргани доматите и целината. Оставя се да ври 15-20 минути, като се бърка. След като се свали от огъня, добавят се чесънът и магданозът, а като изстине – по 1 г. салицил на 1 л. течност (или по 2 таблетки аспирин на 1 кг). Бурканите се затварят горещи и се обръщат с капачката надолу да изстиват.
Коментирай