около 1 кг телешко месо (джолан)
4-5 средно големи глави кромид лук
8 скилидки чесън
3 средно големи моркова
4-5 средно големи картофа
глава целина
8-9 стръка прясна мащерка /или сушена/
300 мл червено вино
3 дафинови листа
10 зърна черен пипер
млян черен пипер
1 ч.л. червен пипер
около 150 мл зехтин
сол на вкус
Месото се измива добре, като не се отстранява нищо от него. Не махайте кокала, защото той ще направи вкусен бульон. Шпиковайте месото с помощта на нож, като направите малки прорези и поставите в тях скилидки чесън. След това месото се поръсва със сол и черен пипер и се запечатва, за няколко минути, в тиган с малко олио, на силен огън. След това нарежете месото на късове и го наредете в гювеча заедно с предварително нарязаните зеленчуци. Ако желаете, може да оставите джолана цял, като го заровите в зеленчуците.
Най-отдолу сложете нарязаните картофи, лук и моркови. Върху тях поставете късчетата месо. Поръсете с мащерката, добавете зърната черен пипер, малко червен пипер и дафиновия лист. Разпръснете в гювеча и скилидките чесън. Залейте с виното и добавете зехтин. Долейте и малко вода, около два пръста под нивото на зеленчуците. Гювечът се захлупва с капак и се поставя в студена фурна, която се оставя на температура от 220 градуса и след около 30 минути се намалява температурата на 150-160 градуса. Ястието се оставя да се обработва около 3 часа.
Коментирай