Телешки джолан в гювеч

Сити кулинар
14.12.2016 | 19:57 ч.

 

Продукти:

 

 

около 1 кг телешко месо (джолан)

4-5 средно големи глави кромид лук

8 скилидки чесън

3 средно големи моркова

4-5 средно големи картофа

 глава целина

 8-9 стръка прясна мащерка /или сушена/

300 мл червено вино

3 дафинови листа

10 зърна черен пипер

млян черен пипер

1 ч.л. червен пипер

около 150 мл зехтин

сол на вкус

 

 

Начин на приготвяне:

 

Месото се измива добре, като не се отстранява нищо от него. Не махайте кокала, защото той ще направи вкусен бульон. Шпиковайте месото с помощта на нож, като направите малки прорези и поставите в тях скилидки чесън. След това месото се поръсва със сол и черен пипер и се запечатва, за няколко минути, в тиган с малко олио, на силен огън. След това нарежете месото на късове и го наредете в гювеча заедно с предварително нарязаните зеленчуци. Ако желаете, може да оставите джолана цял, като го заровите в зеленчуците.

Най-отдолу сложете нарязаните картофи, лук и моркови. Върху тях поставете късчетата месо. Поръсете с мащерката, добавете зърната черен пипер, малко червен пипер и дафиновия лист. Разпръснете в гювеча и скилидките чесън. Залейте с виното и добавете зехтин. Долейте и малко вода, около два пръста под нивото на зеленчуците. Гювечът се захлупва с капак и се поставя в студена фурна, която се оставя на температура от 220 градуса и след около 30 минути се намалява температурата на 150-160 градуса. Ястието се оставя да се обработва около 3 часа.

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.