Температурен рекорд на Антарктида – живакът скочи над 20 градуса

Общество
16.02.2020 | 17:53 ч.

Учените са измерили нова пикова температура в Антарктида. На северния край на Антарктида на 9 февруари е била отчетена температура от 20,75 градуса. "Никога не е имало толкова висока температура в Антарктида", казва ученият Карлос Шефер, предава германското издание Die Zeit, цитирани от cross.bg.

 

Измерването на температурата в аржентинската изследователска станция Марамбио е част от 20-годишен изследователски проект за въздействието на изменението на климата върху вечните ледове в региона, уточни Шефер. Последният температурен рекорд е бил около 19 градуса. Шефер подчертава, че рекордната стойност не позволява да се правят изводи по отношение на бъдещото развитие на климата. Това е просто точка от данни.

 

 

Според данни на ООН последното десетилетие е най-топлото в Антарктида. Топенето на ледниците там в резултат на глобалното затопляне е ключов фактор за повишаването на морското равнище в световен мащаб.

 

  Според ново проучване на международен екип от учени, глобалното затопляне може да доведе до повишаване на морското равнище с 58 сантиметра до 2100 година. Това разкрива Андерс Леверман от Потсдамския институт за изследване на влиянието върху климата (PIK). „Антарктическият фактор е най-голямата неизвестност и най-големият риск за морското равнище в световен мащаб“, казва Леверман.

 

В по-дългосрочен план топенето на ледената покривка на Антарктида има потенциал да повиши нивото на морското равнище с няколко десетки метра. "Това, което знаем със сигурност, е, че изгарянето на въглища, нефт и газ увеличава рисковете за крайбрежните градове от Ню Йорк до Мумбай, Хамбург или Шанхай", предупреди Леверман. През последните 100 години е имало увеличение от около 19 сантиметра.

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати