Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са смес - овче с краве мляко. Това показва проведен тест в акредитирана международна лаборатория по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“.
"Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт една от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва", казват от сдружението.
Това означава, че реномираните производители на овчи сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочва businessnovinite.bg.
Организацията все още очаква да разберем дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните 5 овчи сирена.
Сдружението припомня, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.
“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна.
Според класацията най-хубавото сирене в света е пармиджано, а на 19-о място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.
Коментирай