Точно на 3 март цената на руския газ за България падна с 40%

Политика
03.03.2020 | 10:52 ч.

Цената на доставяния у нас руски природен газ се намалява с 40 процента. Това е договорено между „Булгаргаз“ и „Газпром“ вчера, съобщи днес изпълнителният директор на българската компания Николай Павлов на брифинг в Министерския съвет.

Новата цена ще действа със задна дата, считано от 5 ти август 2019 година и на всички потребители ще бъдат възстановени суми, след като КЕВР утвърди новите по-ниски цени, предава БНР.

Николай Павлов изчисли сумата: „Приблизително в размер на 150 млн. лв. с ДДС на клиентите на „Булгаргаз“ за периода 5 август 2019 - 29 февруари 2020 г. „Булгаргаз“ ще възстанови и суми на клиентите за месец март. „Булгаргаз“ заявява своята готовност в момент, в който регулаторът утвърди новите цени, в едномесечен срок тези средства, тези пари да бъдат възстановени индивидуално на всеки един клиент на „Булгаргаз“.

Новината коментира и премиерът Бойко Борисов:

„Предоговаряха договорите, над 40 процента, не 4, над 40 % . Разбира се, това, което говорим и което вършим - близо половин милиард куб.м. газ, втечнен газ, ние през реверсивните връзки през миналата година усвоихме. И това, което ви казвам - че двата интерконектора от Гърция за България и от Турция през България за Сърбия и Унгария не само, че ще са от полза за държавата, защото виждате, със стара дата ние ще възстановим на индустрията, на потребителите над 150 милиона и ще консумират газ с над 40 процента по-евтин“.

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати