Томислав Дончев: Не обмисляме оставка, имаме още работа до края на мандата

Политика
13.07.2020 | 08:49 ч.

"Не, не обмисляме оставка, защото няма подобни критерии колко човека трябва да има на улиците, за да подадем оставка. В момента имаме сблъсък на партиен и държавен интерес. Конюнктурният процес предполага да се отиде на избори веднага, но не и държавният."  Това заяви в ефира на „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев.

 "Това, което се случва на площада, е демокрация. Съжалявам, че не мога да заведа студентите си там. Опитвам се да чуя всяко недоволство.  В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат. Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята", поясни той.

"На протестите има нормални хора, но има и доста радикални елементи, провокатори и агитки. За конкретни схеми и организатори трябва да се обърнете към МВР, не към мен'", отговори вицепремиерът на въпрос кой може да стои зад тези радикални елементи.

На въпрос дали влизат в ситуацията на Орешарски, Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, поясни Томислав Дончев.

„Не мога да разбера защо, когато арестуват действащ зам.-министър  всичко е наред, а когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо”, поясни вицепремиерът.

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите. „Болно ми е, когато се стига до ситуация, когато едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител.  Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, поясни Дончев. И заключи, че има конкретни неща, които трябва да направят до края на мандата. 

"Вотът на недоверие е политическа грешка и нелепица. Много съм подозрителен към програмни кабинети, защото не е ясно кой носи политическа отговорност в тези кабинети", каза още той и заяви, че сегашната коалиция е единствената възможна управленска конфигурация в рамките на този парламент.

Ситуацията в парк Росенец вицепремиерът коментира така, че всичко това е било договорен сценарий между съпредседателя на "Да, България" Христо Иванов и ДПС. Той напомни, че липсата на пряк достъп до плажната ивица не е по вина на правителството, а по-скоро пропуск в исторически аспект.

"Ако единствената ни цел е оцеляването, то това е нелепо и грозно. Това не може да бъде мисия. Надявам се тази гражданска енергия да се катализира и да се появи водач, който да предостави конкретни искания. Болно ми е когато тази гражданска енергия е разпиляна, иска ми се да се катализира в нещо. Но ние трябва да си свършим работата през следващите 6-7 месеца. Не можем да правим избори, докато на някои не им хареса резултата. Имаме конкретни неща, които трябва да бъдат свършени до края на мандата'", обясни още вицепремиерът като подчерта, че на този етап правителството успява да управлява на фона на протестите.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати