Русенското село Ценово е прочуто със специфичен вид баница, наречена макарина. Най-характерното при нея е, че се приготвя от парени листи. Никой не помни откога рецептата се предава от поколение на поколение, но на всеки празник в селото вкусната макарина задължително е коронната гозба на трапезата. В някои райони на Търновския край също имат подобна рецепта, но при тях се нарича Болярска варена баница.
Продукти:
1 кг брашно
10 яйца
щипка сол
100-150 грама олио
300 грама сирене
Приготвяне:
С брашното, яйцата и солта се замесва средномеко тесто. Разделя се на топки, разточва се на не много тънки листи и се реже на ромбоиди. Те се пускат в съд с вряща вода за 1-2 минути, вадят се и се оставят да се отцедят и изстинат. Сиренето се натрошава. В намазана с масло тава първо се поставя неварен лист от същото тесто. Редят се ред варени листи, ред сирене и олио, като най-отгоре се поставя цял лист, залят с мазнина. Пече се на огнище /където се обръща/ или в умерена фурна, докато се опекат листите.
Коментирай