Традиционна ценовска макарина

Сити кулинар
21.03.2012 | 11:17 ч.

Русенското село Ценово е прочуто със специфичен вид баница, наречена макарина. Най-характерното при нея е, че се приготвя от парени листи. Никой не помни откога рецептата се предава от поколение на поколение, но на всеки празник в селото вкусната макарина задължително е коронната гозба на трапезата. В някои райони на Търновския край също имат подобна рецепта, но при тях се нарича Болярска варена баница.

Продукти:

1 кг брашно

10 яйца

щипка сол

100-150 грама олио

300 грама сирене

Приготвяне:

С брашното, яйцата и солта се замесва средномеко тесто. Разделя се на топки, разточва се на не много тънки листи и се реже на ромбоиди. Те се пускат в съд с вряща вода за 1-2 минути, вадят се и се оставят да се отцедят и изстинат. Сиренето се натрошава. В намазана с масло тава първо се поставя неварен лист от същото тесто. Редят се ред варени листи, ред сирене и олио, като най-отгоре се поставя цял лист, залят с мазнина. Пече се на огнище /където се обръща/ или в умерена фурна, докато се опекат листите.

 

 

         

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.