Три деца у нас са заразени с коронавируса

COVID-19
13.03.2020 | 08:54 ч.

"Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница".

Това заяви на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Няма нови положителни проби след обявените през нощта. Потвърдените вчера са на хора предимно от София и от област Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”, поясни началникът на ВМА.

"Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи", заяви Мутафчийски.

"Няма кой да погребе починалата от коронавирус жена, защото всичките са под карантина. Тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат", съобщи проф. д-р Мутафчийски и съобщи тревожната ситуация, че има многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина.

"Една от причините за разрасналата се епидемия в една фамилия – семейството в „Пирогов” е едно празненство, на което са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели - едната почина, другият се намира в критично състояние. Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус", посочи той.

"134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души", съобщи Мутафчийски. И допълни: "Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст".

"Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са мерките на Китай", каза Мутафчийски. 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати