Трима са арестуваните за подкуп на Калотина, изнудвали са каналджии

Крими
01.06.2020 | 14:48 ч.

Прокуратурата изнесе нови данни за корупцията на граничен пункт „Калотина". В петък бяха арестувани двама разследващи полицаи в момент на получаване на подкуп. 

„Миналата седмица под ръководството на спецпрокуратурата и Дирекцията "Вътрешна сигурност" беше извършена операция под прякото наблюдение на главния прокурор срещу длъжностни лица от структурата на МВР, полицейски служители от „Гранична полиция”. Беше образувано досъдебно производство за това, че са поискали подкуп за това да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях”. Това заяви на брифинг зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Илиев, предаде Нова тв.

"Парите са давани на два транша. Първоначално те са били насочване към жена, която е близка на един от полицейските служители. Тя е работела в заведение в София", каза още той.

Двамата полицейски служители са искали многократно подкуп от лицата без да са се интересували дали те са имали възможност да дадат подкуп или не. Оказва се, че полицаите са разследвали за каналджийство лицата, които са изнудвали. 

Първоначално е поискан подкуп от около 4000 лв., но в крайна сметка са дадени 2000 лв. - на два транша от по 1000 лв. 

За разкриване на схемата принос имат и лицата, които са подали сигнал към органите на реда.

Към настоящия момент са преведени под наказателна отговорност общо три лица. Наложена им е мярка за неотклонение "подписка".

Първоначално същите са били привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на две длъжностни лица. Не става дума за редови полицейски служители, а за разследващи органи с дългогодишен стаж в МВР. Единият от тях е имал стаж и в ДАНС и в ГДБОП, стана ясно по време на брифинга.

Събрани са доказателства за тях, че в хода на извършване на престъпните мероприятия са злоупотребявали с имената на магистрати от София-област. На всички обвиняеми са повдигнати и обвинения за вторична престъпна дейност.

Съдът е приел, че опасността за извършване на друго престъпление или повлияване на нормалния ход на наказателното производство е по-занижен и за това не е взета мярка „задържане под стража”. Прокуратурата ще обжалва това решение.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати