Царицата на есента – тиквата – полезна и сладка

Сити кулинар
05.10.2020 | 07:40 ч.

Тиквата е богата на жизненоважни витамини и минерали, което я прави изключително полезна за вашето здраве. Освен това тя е толкова вкусна, че е задължителен елемент на трапезата ни, особено през есента.

Хранителни ползи

Тиквата е чудесен източник на калий и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Освен това съдържа някои минерали, включително калций и магнезий, както и витамини Е, С и някои витамини от група В. 

Ползи за кожата

Витамин С не се произвежда естествено от организма и затова е важно да го получаваме от храната всеки ден, тъй като той играе роля в образуването на колаген, помага за предотвратяване на синини и при зарастване на рани.

Витамин Е пък е  отличен антиоксидант и действа заедно с витамин С. Заедно те помагат да се предотврати сухотата на кожата. Витамин А или бета-каротин, също участва в защитата на кожата от слънчевите UVB лъчи.

Тези витамини намаляват и риска от свързани с възрастта очни заболявания.

Намаляват и риска от метаболитен синдром – това е медицинското наименование за комбинацията от диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане, което заедно повишава риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.

Проучвания показват, че диетата, която включва храни, богати на витамин А, има пряк ефект върху функцията на имунната система.

Предотвратяване на рак

Няма единични "суперхрани", които могат да предотвратят рака, а и определени рискови фактори не са свързани с хранителната диета. Въпреки това има доказателства, че консумирането на здравословна храна може да намали риска от рак. Предполага се, че антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамин А и витамин Е (всички те се намират в тиквата), могат да предпазят от рак на гърдата.

А ето и една бърза и вкусна рецепта за крем супа от тиква червена леща. Цветово изцяло в тон с настъпващата есен.

Необходими продукти:

  • 500 г тиква цигулка
  • 500 г червена леща
  • 50 г масло
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 морков
  • 1 парче целина
  • 10 г джинджифил
  • 2 стръка мащерка
  • 1 стрък градински чай
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • сол и черен пипер
  • тиквено масло
  • заквасена сметана

Приготовление:

Нарежете на ситно лука. Почистените морков и целина и ги нарежете на едро. Обелете тиквата и я нарежете на едри кубчета.

В тенджера разтопете маслото и запържете лука. След няколко минути добавете нарязаните морков и целина. Оставете ги да се задушат за кратко, а после добавете нарязаните тиква и чесън. Добавете червената леща, мащерка, салвия и настърган джинджифил. Разбъркайте и налейте бульона. Гответе на слаб огън 15 минути.

Пасирайте супата. Овкусете със сол и черен пипер.

Сервирайте супата, гарнирана с лъжица заквасена сметана, запечени тиквени семки и няколко капки тиквено масло.

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.