Турция оказва натиск на ЕС и НАТО с използването на мигрантите като инструмент

Свят
29.02.2020 | 11:26 ч.

Турция оказва натиск на ЕС с използването, за съжаление, на мигрантите като инструмент в политическите си отношения спрямо Евросъюза и НАТО, коментира пред БНР Любомир Кючуков, експерт по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

„Турция по този начин се опитва постфактум да легитимира и да получи подкрепа за военните си операции в Северна Сирия. Тя получи вече такава от страна на НАТО, въпреки че много от страните членки на алианса се оказаха в твърде неуютна ситуация, защото само преди няколко месеца те осъдиха турската военна инвазия в региона. А сега де факто подкрепиха турското военно присъствие там“, каза Кючуков в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Оказва се натиск и върху ЕС по линия на мигрантите и бежанците, както за допълнителни средства и за изпълнение на ангажиментите на ЕС по споразумението от 2016 г., така и за смекчаване на политическата изолация, в която Турция изпадна“, допълни той.

Според експерта Анкара в момента подава разнопосочни съобщения по въпроса за евентуална бежанска вълна към ЕС: „Първо се появи информация, че страната няма да спира бежанците на границите, впоследствие това бе официално опровергано в разговорите на президента Ердоган с европейски лидери“.

Това, което не се случва, откакто бе подписано споразумението между Турция и ЕС, е първо да се направи опит да се реши проблема там, където се генерира – т.е. да спре войната. Причината за бежанския поток безспорно е войната, допълни Любомир Кючуков.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати