Турция затвори превантивно границата си с Иран заради коронавируса

Свят
23.02.2020 | 16:38 ч.

Турция е затворила границата си с Иран като превантивна мярка срещу смъртоносната епидемия от коронавирус, малко след като иранските представители обявиха, че в страната са починали осем души, пише турското англоезично издание Daily Sabah, цитирано от "Фокус".

Граничните пунктове „Капъкьой“ в източната провинция Ван и „Есендере“ в провинция Хакари бяха затворени за посетители от Иран, съобщиха източници в неделя.

Иран стана първата страна в Близкия изток с потвърдени случаи на коронавирусна инфекция, като здравното министерство обяви, че досега са заразени 43 души.

Властите във Ван, популярна дестинация за иранските туристи в източна Турция, в четвъртък инсталираха термични камери на граничния пункт „Капъкьой“, докато граничните служители, които контактуват с посетителите, получиха заповед да носят предпазни средства.

Мерките дойдоха на фона на наплив на ирански туристи към Ван, който споделя най-дългата граница на Турция с Иран, преди празника Новруз през следващия месец.

Анкара предприе сериозни предпазни мерки и успешно евакуира своите граждани от китайския град Ухан, епицентъра на смъртоносния вирус, при който починаха над 2444 души само в Китай.

Наскоро правителството на Ирак, водено от премиера Адел Абдул Махди, също обяви, че са забранили всички влизания от Иран заради опасения относно разпространението на вируса.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати