Унгарците масово купуват оръжия - страхуват се от безредици

Свят
24.03.2020 | 10:48 ч.

Унгарците се запасяват с оръжия от страх, че пандемията от коронавируса може да доведе до безредици, предават Reuters и Агенция "Фокус".

Те масово купуват оръжия за самозащита в последните седмици, страхувайки се от безредици, ако пандемията от коронавируса доведе до сериозни дефицити на стоки от първа необходимост.

Правилата за притежание на оръжие в Източна Европа са затегнати, както е и в останалите страни от континента, но в региона търсенето на на оръжие въпреки това расте, заради страховете около вируса. Чешките производители на оръжия информираха по-рано, че собствениците на магазини са регистрирали голямо увеличение на осъществените продажби.

Все пак си струва да се отбележи, че хората купуват основно газови и въздушни оръжия, за които не се изисква разрешително.

"Продаваме пет пъти повече от нормалното през месец март", споделя Габор Вас, собственик на три оръжейни магазина в унгарската столица.

"Можем да продаваме 15 пъти повече, ако имахме повече оръжия с гумени куршуми, но те свършиха".

Той все пак предупреждава, че дори газовите пистолети и въздушните пушки могат да бъдат опасни.

"Хората съвсем са полудели. Те обират всичко, за което не се изисква разрешително. Газови пистолети, оръжия с гумени куршуми, дори неща като арбалети, които могат да причинят сериозни наранявания", казва още Вас.

В Унгария случаите на коронавируса са 167, седем от които фатални, но въпреки това премиерът Виктор Орбан по-рано предупреди, че истинският им брой вероятно е много по-висок.

Почти сходна е ситуацята и в САЩ,  където сред недостига на тоалетна хартия и дезинфектанти в супермаркетите и аптеките, хората в САЩ се презапсаяват също така с бутилки спирт, марихуана и оръжия, пише вестник Los Angeles Times.

 

 

нл

 
 
Печатни издания

       

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Не знам за КОВИД-19, но ако вземат да ни правят психотестове,

доста хора ще изгърмят

 

АРХИВ | изберете две дати