На 14 февруари по тразиция отбелязваме Трифон Зарезан. Празникът е мъжки и се чества най-вече от винарите, кръчмарите и лозарите.
В близкото минало на Бяла, Св. Трифон Зарезан се е празнувал от Държавноо земеделско стопанство по най-тържествен начин с възстановка на елементи от стария обичай: колективно посещение на лозята, ритуално зарязване, на което се е отивало с коне и каруци, начело с музиката, която следобед събирала всички граждани на площада. Общината организирала награждаването на най-добрите лозари в частния сектор и този празник се превръщал в хубав ден на веселие. След ликвидиране на колективното стопанисване на земята това се изоставило. Лозарите на малки групички се събирали в лозарските си къщички (преди да бъдат унищожени) или в домовете си да празнуват. Зарязването, обаче, се спазвало и вечерта всички се връщали с венци от лозови пръчки.
През последните години обаче традицията оживява и се чества повсеместно в общината ни с много веселие и спазване на повелята за много берекет. Вкъщи се приготвя празнична трапеза, в която задължително присъства обредна пита и пълнена кокошка с ориз или булгур. Оформят се кръгли пити или във формата на кравай, защото кръгът е символ на изобилие, плодородие, здраве, добро. Едно време са били влагани само брашно, малко сол и хладка вода и тестото се е месело, докато започне да образува шупли. В днешно време обаче се използват повече продукти, за да се получи пухкава питка – душичка.
Рецепта за обредна погача
Продукти:
4 ч. л. суха мая/1 кубче прясна мая
1 кг брашно
300 мл. хладко прясно мляко
3 яйца (отделяме единия жълтък за намазване)
5 с. л. кисело мляко
2 ч. л. сол
2 с. л. захар
125 г краве масло
Приготвяне:
В дълбока купа изливаме прясното мляко и слагаме в него маята, захарта и една лъжица брашно. Оставяме да се активира маята за около 10-15 минути. В друг дълбок съд пресяваме брашното и добавяме разтопеното масло, яйцата, киселото мляко и втасалата мая. Когато омесим добре, оставяме тестото да втаса за поне час и половина. През това време приготвяме орнаментите за украса. Изсипваме малко брашно и в средата правим кладенче, в което наливаме малко вода и сол. Разбъркваме до получаване на лепкава смес. От нея правим малки топчета и листенца, които да декорираме като гроздове върху погачата. След като тестото втаса, оформяме питка в тавата, намазваме я с отделения жълтък и украсяваме с орнаментите. Печем на 180° С до готовност.
Коментирай