В Бяла на Трифон Зарезан на трапезата слагат обредна пита и пълнена кокошка с ориз или булгур

Град Бяла
14.02.2023 | 12:40 ч.

На 14 февруари по тразиция отбелязваме Трифон Зарезан. Празникът е мъжки и се чества най-вече от винарите, кръчмарите и лозарите.

В близкото минало на Бяла, Св. Трифон Зарезан се е празнувал от Държавноо земеделско стопанство по най-тържествен начин с възстановка на елементи от стария обичай: колективно посещение на лозята, ритуално зарязване, на което се е отивало с коне и каруци, начело с музиката, която следобед събирала всички граждани на площада. Общината организирала награждаването на най-добрите лозари в частния сектор и този празник се превръщал в хубав ден на веселие. След ликвидиране на колективното стопанисване на земята това се изоставило. Лозарите на малки групички се събирали в лозарските си къщички (преди да бъдат унищожени) или в домовете си да празнуват. Зарязването, обаче, се спазвало и вечерта всички се връщали с венци от лозови пръчки.

През последните години обаче традицията оживява и се чества повсеместно в общината ни с много веселие и спазване на повелята за много берекет. Вкъщи се  приготвя празнична трапеза, в която задължително присъства обредна пита и пълнена кокошка с ориз или булгур. Оформят се кръгли пити или във формата на кравай, защото кръгът е символ на изобилие, плодородие, здраве, добро. Едно време са били влагани само брашно, малко сол и хладка вода и тестото се е месело, докато започне да образува шупли. В днешно време обаче се използват повече продукти, за да се получи пухкава питка – душичка.

Рецепта за обредна погача

Продукти:

4 ч. л. суха мая/1 кубче прясна мая

1 кг брашно

300 мл. хладко прясно мляко

3 яйца (отделяме единия жълтък за намазване)

5 с. л. кисело мляко

2 ч. л. сол

2 с. л. захар

125 г краве масло

 

Приготвяне:

 

В дълбока купа изливаме прясното мляко и слагаме в него маята, захарта и една лъжица брашно. Оставяме да се активира маята за около 10-15 минути. В друг дълбок съд пресяваме брашното и добавяме разтопеното масло, яйцата, киселото мляко и втасалата мая. Когато омесим добре, оставяме тестото да втаса за поне час и половина. През това време приготвяме орнаментите за украса. Изсипваме малко брашно и в средата правим кладенче, в което наливаме малко вода и сол. Разбъркваме до получаване на лепкава смес. От нея правим малки топчета и листенца, които да декорираме като гроздове върху погачата. След като тестото втаса, оформяме питка в тавата, намазваме я с отделения жълтък и украсяваме с орнаментите. Печем на 180° С до готовност.


 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.