В Румъния забраниха на хората над 65 години да напускат къщите си, армията излиза по улиците

Свят
24.03.2020 | 14:22 ч.

"Препоръките за движение за населението, валидни между 06:00 и 22:00 часа, се превръщат в задължение", обяви румънският президент Клаус Йоханис. По този начин румънците могат да напуснат къщата само ако отидат на работа, при лекар или пазаруване, съобщава информационният сайт Зиаре.

"Мога да ви кажа в този момент, че ние се съгласихме, че е необходимо по-нататъшни стъпки, за да бъде в състояние да се ограничи, за да се забави разпространението на инфекцията.

Това ще въведе нови ограничения за движение и нови ограничения за румънците, което означава, че препоръката се превръща в задължение, според принципа „ние сме у дома“. Очевидно хората могат да излизат, за да ходят на работа и да се връщат от работа, да излизат и да правят абсолютно необходимото си пазаруване на храна от ден на ден. Но тези ограничения стават задължения! ", заяви Йоханис в изявление, направено в Котрочени, след среща с премиера Орбан и трима министри.

Освен това хората над 65 години няма да могат да излизат от къщата изобщо. .

"Най-уязвими са хората над 65 години. Очевидно е, че имаме нужда от специални мерки, но и специални ограничения. И така, за да се защитят хората над 65 години, за тези хора ще бъдат въведени специални ограничения, което означава, че те ще трябва да остават вкъщи практически през цялото време у дома ", подчерта президентът.

Йоханис каза, че за да гарантира, че румънците се съобразяват с новите мерки, той ще постави армията на улицата.

" Съгласихме се да използваме армията за по-доброто управление на ситуациите, създадени на място. По този начин армията ще предостави на разположение на персонала, който ще дойде да допълни силите на обществения ред, жандармерията и полицията", каза държавният глава.

В същото време Клаус Йоханис обяви, че мерките за електронно наблюдение се подготвят за карантина .

Всички мерки, обявени днес от Йоханис, ще бъдат намерени в нова военна наредба, която ще бъде готова по-късно този ден. Ограниченията ще влязат в сила от утре, като крайният им срок не се посочва.

 

 

 

лн

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати