В Русе е направена шестата в света прожекция на чудото, наречено кино

Общество
14.01.2015 | 18:20 ч.

Историята на българското кино разказва фотоизложбата „Сто години българско кино”, която беше открита в Народното събрание. Експозицията, която е подготвена от Изпълнителна агенция „Национален филмов център” със съдействието на Българска национална филмотека, е по повод навършването на 100 години от премиерата на първия български игрален филм “Българан е галант” на Васил Гендов.

Българското кино има с какво да се гордее и какво да покаже не само на българския зрител, но и на многобройната чуждестранна публика и  заслугата за това е на талантливите ни филмови дейци, отбеляза при откриването на изложбата председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя подчерта, че фотосите, представени в експозицията, дават възможност да се докоснем до любопитни мигове от снимачните площадки и подробности от процеса на сътворяването на множество филми, които познаваме. Председателят на парламента пожела на всички филмови дейци нови творчески успехи, оригинални идеи и решения, с които да радват всички любители на киното.

Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че годишнината е повод да се върнем назад във времето, за да преоткрием отново богатството на българското кино, да си спомним за големите творци, създали класически образци на родното изкуство и да се срещнем с младите таланти. Според него през последните години българското кино е възстановило връзката си със зрителя и отново се радва на широк интерес. Вярвам, че филмовото ни изкуство ще постига още върхове, които да ни накарат да се гордеем, че сме българи, добави Вежди Рашидов.

На откриването на изложбата председателят на инициативния комитет за честването на 100-годишнината на българското кино, народният представител от парламентарната група „БСП лява България” и любим на поколения българи актьор Стефан Данаилов припомни, че само две години след първата прожекция на братя Люмиер в Париж, в Русе се прави шестата в света прожекция на чудото, наречено кино. Само 18 години след това събитие българите сами произвеждат първия български филм „Българан е галант”, подчерта той и допълни, че с цената на много усилия и лични жертви творецът-мечтател Васил Гендов създава поредица от 11 игрални филма, както и първия говорящ филм „Бунтът на робите”.

Стефан Данаилов цитира данни, според които до края на 90-те години на 20-ти век България е сред страните с най-развита киномрежа и най-голям брой кинозрители в Европа. Днес обаче всички сме в дълг на кинопроизводството и киноразпространението и цифрите, които илюстрират този наш дълг са шокиращи – докато през 80-те години на 20 век кината у нас са над 3000, днес те са по-малко от 40 и то само в 10 областни града, подчерта той. Докато до края на 20 век България произвеждаше до 32 пълнометражни български филма годишно, днес успяваме да завършим едва 6 – 8 филма годишно, отбеляза Стефан Данаилов. Горд съм, че наши съвременни филми все по-често са номинирани за награда на филмовата академия на САЩ „Оскар” при специалната селекция за чуждоезични филми, както и със заслужените награди, получени от български филми на престижни фестивали в Европа и света, добави той.

На откриването на изложбата присъстваха председателят на Комисията по културата и медиите Полина Карастоянова, народни представители от всички парламентарни групи, филмови дейци, представители на медиите.

Снимка: Пресцентър на НС

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати