В Ряхово зарязаха заедно с новия Цар на лозята

Общество
14.02.2020 | 13:44 ч.

За поредна година жителите на с. Ряхово се събраха заедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан. В топлия февруарски ден мъжете, понесли българския трибагреник и бъклици с вино, се качиха на богато украсена конска каруца и се отправиха към дома на кмета Георги Атанасов, който прие с радост честта да бъде новият Цар на лозята.

Дружината запя „Садила е мома на Дунава лозе” , а кметът отиде при най-младата лоза и извърши ритуала „зарязване на лозата”. Този обичай се прави за здраве и берекет и в Ряхово се извършва по следния начин: – лозарят се обръща на изток, към изгрев слънце, прекръства се, отрязва няколко пръчки от една или три лози, полива корените и отрязаните места с вино и благославя: ”Както тече Дунава, така да се лее виното. Да няма градушки, да няма мана…. Да направим хубаво вино, да го пием с приятели и по хубави поводи”!

Отрязаните лозови пръчки се топят в бъклиците с вино, навиват се на венец върху калпаците или се премятат през рамото на лозарите. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата. След това кметът покани всички  на богата трапеза с хубаво вино. Топъл поздрав към празнуващите отправи кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов и представители на общинското ръководство, които бяха почетни гости на празника. Организатори на събитието бяха Кметство Ряхово,  НЧ ” Познай себе си -1911” и Общинската организация  на офицерите и сержантите  от запаса и резерва. И както традицията повелява, празникът продължи до късно вечерта с много песни, смях и руйно вино!

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати