В Силистренско: С над 22 000 се увеличиха гласовете за Румен Радев на балотажа

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016
15.11.2016 | 16:15 ч.

 

Алексей МИНЕВ

 

С 61,04% в Силистренско след балотажа победи кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, съобщиха от Районната избирателна комисия. От 120 500 жители с право на глас в Крайдунавска Добруджа на подкрепения от БСП тандем доверие са дали 34 649 гласоподаватели от Крайдунавска Добруджа, сочи статистиката.

 

Опонентите им, издигнати от ГЕРБ – Цецка Цачева и Пламен Манушев, са били предпочетени от 35,98% от избирателите, които са 20 421 души.

 

Новото квадратче в бюлетината – „Не подкрепям никого”, са задраскали 2,98 на сто от отишлите пред урните, а недействителните бюлетини са 1,98%. Избирателната активност на втория тур е била 45,85%, с над 8 на сто по-ниска от първия тур – 54,37%. До ранния следобед във ветровитата неделя активността се движеше в параметрите на първия тур, но към 17,00 ч. рязко падна с цели шест процента.

 

Както и миналата неделя, най-висока бе избирателната активност в община Алфатар – 57,74%, а най-ниска в община Кайнарджа – 42,34 на сто. В останалите пет общини активността бе от 47 до 50 на сто.

 

Както писахме, на първия тур в Силистренско двойката на ГЕРБ победи подкрепените от БСП кандидати с над 4,5% и бе сред малкото в страната, водещи в резултата преди балотажа. Тепърва в двете партийни централи в Силистра ще се правят анализи на президентските избори, но от крайния резултат се вижда, че управляващата все още партия е успяла на втория тур да привлече гласовете на над 5000 избиратели, докато поддръжка за Румен Радев са дали допълнително над 22 000 души от областта. Според местни аналитици и познавачи на изборния пазар най-много гласове за генерала са „налели” от общините Главиница и Дулово и други райони с компактно население от турския етнос.

 

И на втория тур обстановката в Силистренско остана спокойна, съобщи пресцентърът на полицията. Не бяха регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред, свързани с изборния процес. Създадена бе необходимата организация транспортирането на изборните материали от избирателните секции към РИК да се осъществи под полицейска охрана.

 

В звената “Български документи за самоличност” в Силистра, Тутракан и Дулово от 9 ноември до 19,00 в неделя бяха издадени общо 23 удостоверения за гласуване на граждани, непритежаващи валидни лични документи.

 

 

„Поправям голяма грешка в живота си като за пръв път идвам в Силистра”, заяви през медиите кандидатът за президент на БСП Румен Радев при единственото си гостуване в града преди месец и половина. Тогава пред местните си симпатизанти той обеща ако стане президент да върне в Силистра традиционната индустрия и особено високите технологии, с които градът беше известен в миналото.

Освен това регионът имал и потенциал да стане притегателен център за туризъм. Богатата история, духовност и култура на силистренци винаги правели впечатление на Румен Радев, заяви той в предизборната си реч. Още от младежките си години отличникът на Математическата гимназия в Хасково изпитвал уважение и респект към силистренските математици, достойни конкуренти по време на състезания и олимпиади, спомни си Радев.

В края на септември генералът от резерва заяви, че в живота си винаги е имал кауза, посветена на България, на българския народ. „Моето убеждение е, че тази решителна крачка, която предприех, си струва, защото при успех, в който не се съмнявам, ще продължа да се боря за България честно и достойно с всички сили”, каза Румен Радев.

Коментирай

Още от ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016

Всички от ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016  
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати