В Сърбия за втора вечер протестираха срещу начина на властите за справяне с пандемията

Свят
09.07.2020 | 08:08 ч.
Втора вечер на размирици пред парламента на Сърбия. Демонстрантите, недоволни от начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията, хвърлиха факли по сградата на Скупщината в Белград. Според Б92 начело на протеста са представители на опозиционния "Съюз за Сърбия". Телевизия Ен-1 съобщава за намеса на жандармерията и пострадали сред протестиращите. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, а част от протестиращите са ги замеряли с бутилки.
 
10 полицаи са пострадали при безредиците в Белград, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович. Състоянието на един от служителите на реда е тежко, обясни на брифинг министърът. Той отбеляза, че полицията е успяла да установи контрол, а през нощта по улиците на сръбската столица ще има патрули. Стефанович определи случилото се като опит за завземане на властта без волята на народа, без избори и без демократична процедура.
Опозиционният "Съюз за Сърбия" поиска "деполитизиране" на Кризисния щаб за коронавируса в страната, който според организацията е "дирижиран" от президента Александър Вучич.
Съюзът настоя ръководството на полицията да освободи задържаните демонстранти и да поеме отговорност за вчерашните сблъсъци пред парламента.
Недоволни от начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията, излязоха по улиците на големите сръбски градове за втора поредна вечер. Цяла нощ  по улиците на сръбската столица дежурят патрули.
Междувременно в Ниш недоволни хвърляха камъни по сграда на полицията и изпочупиха стъклата на няколко автомобила на силите на реда. 
 
източник: БНР
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати