Вечеря за 20 минути: Пиле с три чаши

Сити кулинар
04.12.2020 | 17:05 ч.

Това  е класическа тайванска рецепта, която е идеална за бърза  вечеря. Нарича се пиле с три чаши, защото традиционно се използва 1 чаша соев сос, 1 чаша вино и 1 чаша препечено сусамово масло. На практика в рецептата количеството не е точно една чаша - но и за трите съставки се ползва равна мярка.

Сладкият босилек в края на приготвянето на пилето придава анасонов аромат и вкус, който се съчетава перфектво с ястието.

Казват, че ако Япония е известна с изобретяването на сос терияки, то Тайван е известен със своя пилешки сос от три чаши. 

ПРОДУКТИ:

  • 250 г обезкостени пилешки бутчета и нарязано месото на кубчета
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка смлян бял пипер
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1 супена лъжица зехтин или олио
  • 1 пресен корен джинджифил, обелен и нарязан на големи филийки
  • 2 скилидки чесън, счукани, но на едро 
  • 1 червен пипер, нарязан на пръстени - може и люта пиперка, ако обичате по-пикантния вкус
  • 1 супена лъжица вино или сухо шери
  • 50 мл лек соев сос с ниско съдържание на натрий
  • 50 мл препечено сусамово масло - можете да го замените с фъстъчено масло, със зехтин, със сусамов тахан
  • 1 ч. л. Захар
  • 5 г  листа босилек

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

  1. Поставете пилето в купа, добавете солта и смления бял пипер, а след това царевичното брашно. Разбъркайте добре и оставете настрана.
  2. Загрейте уока или друг дълбок тиган на силен огън до опушване и добавете зехтин или олио.
  3. Добавете филийките джинджифил и запържете до хрупкаво и златисто, след това добавете чесъна и нарязания червен пипер. 
  4. Добавете парчетата пиле и оставете за 10 секунди, за да изпекат, след което ги обърнете.
  5. Подправете с виното или сухото шери  и запържете за 2-3 минути на силен огън, докато пилето почти се сготви.
  6. Добавете лекия соев сос, препеченото сусамово масло или неговия заместител, захарта и варете 5 минути, докато течността почти се изпари. Пилето трябва да има тъмнокафяв, леко лепкав блясък.
  7. Добавете листата от босилек, след това свалете от котлона и сервирайте веднага.

 

Коментирай

Още от Сити кулинар

Всички от Сити кулинар  
 
Печатни издания

  

 

   

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

- Скъпи! Помниш ли какво се случи преди 32 години!

- Разбира се! Дойде демокрацията!

-Тъпак! Тoгaвa ce оженихме!

- Бeдaтa нe идвa сама!

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.