Великобритания напуска ЕС, българите на острова са в тревога и страх

Свят
30.01.2020 | 08:40 ч.

Galia Tapai - кореспондент на Briagnews

Великобритания от 31 януари (23 часа местно време) вече няма да е членка на Европейския съюз. Вчера Европейският парламент одобри с голямо мнозинство споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Днес се очаква Европейският съвет да одобри споразумението, за да влезе в сила то в полунощ на 1 февруари.

До това решение се стигна след национален референдум, който се проведе в Обединеното кралство през юни 2016 година. На него 17,4 милиона души избраха Брекзит (British Exit) - 52% от населението бяха “за” и 48% против. Това реши и съдбата на кралството. Евентуалното му напускане на Европейския съюз бе три години гореща тема сред политическите опоненти и гражданите в страната. Страстите не затихнаха през целия този период, като противниците на Брекзит до последно се надяваха на промяна или поне отлагане. До такива не се стигна и новото статукво на Великобритания от утре е факт.

Страната е членка на Европейския съюз от 1974 година, когато той още се наричаше Европейска икономическа общност, и се оказва първата напускаща го.

Тепърва предстоят разговори, уточнявания и договаряния между Великобритания и Европейския съюз, което ще отнеме месеци като време, докато стане окончателно ясно в какви отношения ще останат двете страни и ще стигнат ли до задоволяващи ги спогодби. Този период е определен като преходен и ще приключи на 31 декември тази година.

През него Обединеното кралство ще продължи да спазва правилата на Съюза и търговските споразумения ще се запазят каквито са били досега. Предстои договаряне за свободна търговия - без такси и допълнителни финансови усложнения на територията на Съюза. Ако до такава сделка не се стигне, стоките от Великобритания ще трябва да минават през митници и да се облагат с такси. Други основни точки в дискусиите ще бъдат правоприлагането, обмена на данни и сигурността, авиационните стандарти и безопасност, достъпът до водите за риболов, доставките на електричество и газ, лицензиране и регулиране на лекарствата и други.

Всички тези неясноти по въпросите, които предстои да се решат между Обединеното кралство и Европейския съюз, внасят тревога и безпокойство сред българите, живеещи на Острова. Повечето от тях са силно притеснени и разколебани дали да останат в държавата, в която са избрали да живеят и работят, или да се завърнат в родината. Те се допитват в социалните мрежи и на срещи помежду си за мнения, предположения и съвети. Голяма част от тях дори вече стягат куфарите и продават имуществото си, защото ги е страх да не закъснеят и пропуснат преходния период. Те коментират помежду си, че предстои голяма инфлация, безработица, скъпо здравно осигуряване и наеми, повишение на цените на тока, водата  и газта, таксуване при транспортиране на багажи и стоки, което силно ги притеснява и кара да чувстват несигурност и страх за своето бъдеще.

Бизнесът на транспортните фирми - български, опериращи между страната ни и Великобритания, е в разцвета си тези дни. Търсенето им е неспирно от подготвящи се да се завърнат в родината емигранти. Но има и такива българи, които са непоколебими в оставането си на острова и са решени да живеят тук при всякакви условия. Това са повечето успели и проспериращи хора със солидни професии и добро възнаграждение. За тях бъдещото статукво на Великобритания е без значение, защото те се чувстват 100% вписани в държавата и им е съвсем удобно в нея. Някои българи са на “изчакване”, като са си дали преходния период за срок да решат ще останат или не. Които решат да останат в страната имат 11 месеца време да си извадят статус на уседналост, който ще им усигури права, равностойни с тези на британците. 140 000 българи вече са го направили.

Самите англичани също на двата полюса - от абсолютно недоволни от идващия Брекзит до възторжено аплодиращи го.

Каква ще е окончателната спогодба между Обединеното кралство и Европейския съюз ще разберем след 11 месеца. Тя ще определи и бъдещето на страната, нейните граждани и избралите да живеят в нея наши сънародници.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати