Вижте каква ще бъде новата система за миграция в Англия след Брекзит

Свят
20.01.2020 | 14:32 ч.

Нова система за миграцията, базирана на австралийстката – на точков принцип – ще влезе в сила в Обединеното кралство до 2020 г., пише британското издание London Evening Standard, цитиран от "Фокус".

Според информацията, вътрешният министър Прити Пател ще представи своя нов план за приемане на мигранти по време на следващата си среща с премиера на Великобритания Борис Джонсън и ще настоява той да бъде приложен до 2020 г. Според нейното предложение, страната ще приеме тази система две години по-рано от планираното.

Пател настоява да бъдат въведени нови ограничения, които ще ограничат броя на нискоквалифицираната работна ръка, която ще влиза в страната след Брекзит. Според правителствен източник, който остава неназован, „страната има нужда от промяна и бизнесът трябва да е подготвен за неконтролираната миграция на нискоквалифицирани работници в края на годината“.
„Това е ясна покана за талантливите и квалифицирани работници, които могат да дойдат във Великобритания, но ние също така трябва да намалим нискоквалифицираните такива, които влизат в Обединеното кралство“, казва още той.

Предложените промени може да доведат до конфликт между Джонсън и различни групи в страната, като „Съюза на британската индустрия“, които отдавна твърдят, че имат нужда от поне две години, за да се адаптират към подобни промени в системата за миграция.

Очаква се новата система да е базирана върху австралийската, която представлява „обща програма за миграция, където мигрантите, кандидатстващи за виза се подбират на базата на икономически значими характеристики, като например образованието, говоримите езици и квалификацията“, казва д-р Алън Гамлен от университета „Monash” в Мелбърн.
Той добавя, че „точките“, които получава всеки кандидат ще зависят от политиките на страната и пазара на труда, но в общият случай всеки кандидат ще трябва да посочи сфера, в която ще работи и да получи минимален брой точки, за да получи виза.

По време на своята предизборна кампания, Джонсън заяви, че новата система за миграция, която партията му ще въведе, ще балансира миграцията към страната и в нея ще бъдат допускани повече нискоквалифицирани работници само когато има „конкретен недостиг“ на такива в даден сектор.

 

 

тн

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати