Вижте какви глоби очакват шофьорите, които карат без винетка

Общество
18.02.2020 | 08:29 ч.

805 водачи, които са шофирали без винетка, са установени само за вчерашния ден. Това съобщи в предаването „Здравей, България” доц. Георги Балабанов, експерт в „Националното тол управление”.

Той допълни, че в страната са поставени 295 стационарни рамки с по 2 или 3 камери, в зависимост от това колко са пътните ленти. Те покриват 10 800 километра от републиканската пътна мрежа.

Доц. Балабанов обясни и как се процедира, ако шофьор бъде хванат в нарушение. „Ако нарушител бъде засечен от стационарна контролна точка – опциите са две. Ако в последствие в рамките на деня той бъде спрян от патрул на „Националното тол управление” може да заплати компенсаторна такса. Плащането става единствено с банкова карта – дебитна или кредитна. Ако нарушителят откаже да заплати компенсаторната такса, му се съставя акт за административно нарушение и заплаща максималната тол такса за лек автомобил, която е 10 лева. Ако автомобилът не бъде спрян от наш автомобил, в края на деня му се генерира електронен фиш. Той се изпраща по пощата и нарушителят разполага 14-дневен срок да плати компенсаторната такса. Ако откаже да го направи му се налага по-високата санкция - 300 лева”, уточни експертът от "Националното тол управление". 

Компенсаторната такса е съответно 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона, 125 лева за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона и 175 лева за тировете над 12 тона, може да бъде платена:
•    при извършване на проверка на пътя от контролните органи на Национално тол управление. Същата ще може да бъде заплатена само и единствено чрез карта на POS терминали, с каквито ще бъдат оборудвани мобилните екипи на т.нар. тол контрол;

•    на граничните контролно-пропускателни пунктове ще бъде възможно и заплащане в брой, отчитайки обстоятелството, че съответното пътно превозно средство може да напусне страната само след заплащането й.

Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при тол контрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в офисите на Easy Pay в брой или чрез картово разплащане. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати