Вижте колко декларации бяха подадени в Русе в първия ден на данъчната кампания

Бизнес
10.01.2020 | 16:17 ч.

В първия ден на данъчната кампания в офиса на НАП в Русе са приети 9 бр. годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данък върху доходите на физически лица.

През миналата година в офиса на НАП  в  Русе  бяха регистрирани  18 548  декларации, като 52 % бяха подадени по електронен път, от които с ПИК от агенцията  6587  бр., а с електронен подпис 2920  бр. На гишетата в офиса бяха приети  6178   декларации, а през пощенските клонове в региона бяха изпратени още   2 859 формуляра.

До края на април всеки български гражданин, който е получил доходи, различни от тези по трудов договор, например от наеми, хонорари и др., ще трябва да декларира това пред приходната агенция.

Данъчната кампания за 2020 г. обаче ще протече с няколко съществени новости. Освен традиционното попълване и подаване на хартиени формуляри или техните електронни аналози чрез сайта на агенцията, които стартираха днес, от началото на месец март на данъкоплатците ще бъдат предложени  за подаване по електронен път и автоматично попълнени ГДД, които те трябва да проверят за достоверност и да потвърдят подаването им със своя ПИК от НАП или квалифициран електронен подпис.

Вече ще има 2 месеца повече за получаване на  5% отстъпка или до 500 лева от данъка за довнасяне. В предните години този стимул се предлагаше до края на януари. Сега този срок се удължава до края на март с изискването декларациите да се подадат по електронен път, данъкоплатецът да няма неплатени задължения към НАП и налогът да е внесен до 30 март.

Само по електронен път вече са задължени да подават декларациите си самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и наемодателите.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати