Вижте решенията на МОН за учебния процес по време на извънредните мерки в страната

Общество
13.03.2020 | 16:39 ч.

"И аз се опасявам, че ще се пропусне материал, но вярвам, че сега е моментът да се направи необходимото за здравето на децата. Времето за екскурзии и оценки ще има и след това."

Това заяви на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде Novini.bg. 

"Подготвихме системата за обучение в електронна среда. Голяма част от училищата имаха такава готовност. Сега правим по-голяма крачка. От понеделник стартираме обучение във виртуални класни стаи", каза още той. 

"Система с платформи дава голяма възможност за обучения. Училищата ще ползват системата Microsoft teams, надявам се да се подготви до края на другата седмица. Това, което трябва да направим е да започнем работа с голям брой ученици - очакваме да започнем с 90 % от тях още от понеделник. Това ще бъде компенсаторно обучение и заради грипните ваканции", допълни образователният министър. 

"Вече се подготвят видеа за децата, учителите си помагат, по БНТ ще се излъчват учебни видеа за първия курс", разкри Вълчев. 

"Важно е за по-малките ученици да се създаде група за комуникация - социални мрежи и електронни дневници. Апелирам родителите да създадат такива групи или да подпомогнат създаването", допълни образователният министър.

"Контактуваме с министрите на образованието в ЕС – почти няма страна, която да удължава учебната година и променяне на срока на изпит. Към момента нямаме информация кога ще е пика на епидемията от кооронавирус. Важното е сега да прекъснем епидемията", отговори образователният министър на въпрос за кандидат-студентската и ученическа кампания. 

"В следващата седмица ще се постараем да обхванем колкото можем повече ученици в дигитална система", коментира Красимир Вълчев. 

 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати