Предлагаме Ви две рецепти за трапезата на Великден, които ни изпратиха домакини от град Бяла:
Козунак
Продукти:
5 яйца
300 мл. олио
300 г. захар (1 ½ ч. ч.)
1 кубче мая
100 мл. олио
50 г. масло (мас)
½ ч. л. сол
4 ванилии
1,300 кг брашно (или колкото поеме)
Приготвяне:
Маята се разтваря с 1 с. л. захар в хладка вода и се добавя брашно до получаване на средно гъста каша. Оставя се да шупне хубаво.
Млякото, захарта и солта се разбъркват заедно, докато се разтопят добре. Ако маята вече е втасала, се загрява млякото с олиото и маста (да е почти горещо) и се изсипва в кладенчето на брашното. Разбърква се, докато се охлади, така че да не попари яйцата.
Яйцата се разбиват леко и се добавят към тестото заедно с ванилиите и маята. Тестото започва да се меси, като от време на време ръцете се топят в олио.
Готовото тесто се оставя да втаса на топло. Като удвои обемът си, се разделя на две и се оформя на плитка (или просто се усуква). Оставя се отново да втаса до повторно удвояване на обема.
За финал се намазва с комбинацията от 1 жълтък, 1 с. л. олио, 1 с. л. вода о 3-4 капки оцет). В една купа малко захар се разбърква само с мокри пръсти и захраните трохи се поръсват върху намазаните козунаци.
Пече се на 175 -180 градуса без вентилатор. Пробва се с клечка за готовност (ако прегаря, се покрива с фолио).
Това тесто може да се използва и за оформяне на козуначени мъфини.
Напукани какаови сладки
Продукти:
125 г. какао на прах,
360 г. захар
120г. олио,
4 яйца,
250г. брашно,
1 ванилия,
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
Приготвяне:
Забърква се гладко тесто, което се оставя за минимум един час в хладилника.
От охладеното тесто се оформят топчета, които се овалват в пудра захар.
Напуканите шоколадови сладки се пекат за 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време, ще станат твърде сухи.
Коментирай