Вкусен козунак с ванилия за трапезата на Великден

ГРАД БЯЛА
15.04.2023 | 11:21 ч.

Предлагаме Ви две рецепти за трапезата на Великден, които ни изпратиха домакини от град Бяла:

 

Козунак

Продукти:

5 яйца

300 мл. олио

300 г. захар (1 ½ ч. ч.)

1 кубче мая

100 мл. олио

50 г. масло (мас)

½ ч. л. сол

4 ванилии

1,300 кг брашно (или колкото поеме)

 

Приготвяне:

Маята се разтваря с 1 с. л. захар в хладка вода и се добавя брашно до получаване на средно гъста каша. Оставя се да шупне хубаво.

Млякото, захарта и солта се разбъркват заедно, докато се разтопят добре. Ако маята вече е втасала, се загрява млякото с олиото и маста (да е почти горещо) и се изсипва в кладенчето на брашното. Разбърква се, докато се охлади, така че да не попари яйцата.

Яйцата се разбиват леко и се добавят към тестото заедно с ванилиите и маята. Тестото започва да се меси, като от време на време ръцете се топят в олио.

Готовото тесто се оставя да втаса на топло. Като удвои обемът си, се разделя на две и се оформя на плитка (или просто се усуква). Оставя се отново да втаса до повторно удвояване на обема.

За финал се намазва с комбинацията от 1 жълтък, 1 с. л. олио, 1 с. л. вода о 3-4 капки оцет). В една купа малко захар се разбърква само с мокри пръсти и захраните трохи се поръсват върху намазаните козунаци.

Пече се на 175 -180 градуса без вентилатор. Пробва се с клечка за готовност (ако прегаря, се покрива с фолио).

Това тесто може да се използва и за оформяне на козуначени мъфини.

 

Напукани какаови сладки

Продукти:

125 г. какао на прах,

360 г. захар

120г. олио,

4 яйца,

250г. брашно,

1 ванилия,

1 пакетче бакпулвер

 щипка сол

 

Приготвяне:

Забърква се гладко тесто, което се оставя за минимум един час в хладилника.

От охладеното тесто се оформят топчета, които се овалват в пудра захар.

Напуканите шоколадови сладки се пекат за 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време, ще станат твърде сухи.

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.