Владислав Горанов: В най-лошия вариант ще имаме спад на икономиката с 3%

Бизнес
31.03.2020 | 08:56 ч.

"Надявам се да срещнем широка подкрепа в Народното събрание и до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет броени часове, след като актуализацията на бюджета беше одобрена от кабинета.

„Част от мерките, които налагат изменението, са свързани с вече одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за поддържане на заетост, по известна като „60/40". Глобалната несигурност, породена от ограничителните мерки, прави все по-трудно прогнозирането за развитието на глобалната, европейската и в частност българската икономика през следващите месеци до края на годината. Има различни сценарии, но достатъчно основание е да смятаме, че предварително предвидените ръстове в годишния Закон за бюджета няма да се реализират", заяви Горанов, предаде Нова тв.

„Разработили сме три сценария, като в прогнозата, която предложих вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях с оглед на това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината”, заяви още Горанов. И поясни, че най-лошият вариант, по който се работи, е спад на икономиката с 3% тази година. Ако това се случи, се очаква възстановяваното й да започне едва в края на годината и да продължи и през следващата.

„Предложили сме увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, който ще се формира като резултат от намалението на приходите и увеличение на разходите. Общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 2020-а се очаква да достигне 3,5 млрд. лева или около 3% от БВП”, поясни финансовият министър.

По думите му свободните професии не са внасяли осигуровки във фонд "Безработица" и затова няма да получат финансиране от държавата. Очакванията са безработицата да се покачи с два пункта. Според Горанов не се предвижда увеличение на данъците.

Коментирай

Владимир Йосифов, онлайн брокер имоти
31.03.2020 | 23:12 ч.
Ако нямаше нападение от вирус убиец, за година 2020 очаквахме Икономически растеж от около 3%. Ако ще имаме спад на икономиката с 3%, не означава ли, че ще има спад от 6% ? Когато съберем 3% от липсата на растеж + 3% спад на икономиката. Не съм икономист, но това ми изглежда по-ясно описание на бъдещето.
 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати