Всичко което трябва да знаете, за да приготвите вкусно пиле

Сити кулинар
29.09.2020 | 15:06 ч.

Пилешкото е може би едно от месата, които се приготвят най-лесно, а техниките за това са изключително гъвкави. 

На първо място кулинарите съветват да изберете пиле с добро качество. Няма значение какво ще направите с него, ако качеството е лошо, то и вкусовите качества няма да са на ниво. За предпочитане е месотода е прясно, но ако езамразено - четете етикетите  - желателно е да не е било напомпано с вода преди това.

Не обезкостявате пилето. Кожата и кокалчетата му действат благотворно, тъй поддържат месото влажно. Ако приготвяте пилешки гърди, не махайте кожата - за предпочитане е собствената мазнина. А ако не обичате вкусът на кожата или просто искате да намалите калориите, отлепете я след като месото е сготвено.

Кулинарите препоръчват да се използва повече сол, при приготвяне на пилешко месо. Да се осолява пилето преди  да се сложи сол на цялостното ястие. Солта гарантира, че кожата ще остане свежа и ароматна. И ако печете цяло пиле не забравяйте да сложите сол и във вътрешността му.

Експериментирайте с подправките - пилешкото месо може да понесе почти всичко. От лимон и билки като розмариз, мащерка и градински чай, до мед, горчица, соев сос. 

Важно е да се знае, че преди да пристъпите към овкусяване е добре да подсушите пилето. Да няма никаква излишна влага. Така ще получите ефекта на хрупкавата кожичка.

Маринатите помагат за омекотяване на месото. Дори двадесет минути дават разлика,  а няколко часа са повече от достатъчни, тъй като киселинните съставки като лимон, мътеница, кисело мляко и оцет започват да влияят върху структурата на месото. 

Друг трик за получаване на красива хрупкава кожа при пържене на пиле е да се уверите, че тиганът и олиото са горещи, преди да добавите месото. Кожата няма да изпръхне, ако се нагрява бавно, докато тиганът се затопля. Лекото растително масло е най-доброто за пържене - винаги можете да добавите допълнителен вкус със струйка зехтин, преди да сервирате.

Ако готвите цели пилешки гърди и искате да постигнете качествени резултати в ресторанта, изхвърлете любимия си тиган в замяна на тежък грил тиган. Хребетите ще добавят цвят, превръщайки готовото ви ястие от нежно в красиво.

При плитко пържене или печене на скара, преобръщането на пилешкото месо твърде често му пречи да потъмнее и да се образува хрупкава кожа, което от своя страна запечатва вкуса и влагата. Оставете пилето да се готви достатъчно време, преди да го обърнете. Не е готово ако  шпатулата не се плъзне лесно под месото.

Друг начин да поддържате пилешките гърди супер влажни е да увивате отделно парчета във фолио, в идеалния случай с лек сос. Малко пилешки бульон, зехтин и лимонов сок или бяло вино вършат чудеса или бихте могли да останете без сос, тъй като само фолиото помага да се запечата влагата.

Въпреки че е идеалното допълнение към печено, най-добре е да приготвите плънката в отделен тиган, вместо вътре в кухината. Това не само ще попречи на пилето да се готви равномерно, но  и ще забави времето за готвене, но може и да не стане, докато пилето е готово.

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.