ВСС даде едномесечен срок на Данаил Кирилов да посочи доказателства срещу съдия Миталов

Общество
11.02.2020 | 11:35 ч.
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде едноседмичен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов да представи доказателства за твърденията си, че съдията от Специализирания наказателен съд е уронил престижа на  съдебната власт. 
Тези твърдения се съдържаха в писмо на Кирилов до съдебните кадровици за дисциплинарното уволнение на Миталов, на когото заради данни за корупция Държавният департамент забрани да влиза в Съединените щати, предаде БНР.

На влизане за заседанието на Съдийската колегия председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че преди да се вземе решение за уволнението на Миталов, трябва да бъде изяснено следното:

 

"Кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения; кои конкретни действия, репспективно бездействия, кога са извършени, по кое конкретно дело - всичко онова, което е от значение. Много е важно да се посочат и доказателствата, които са от изключителна важност по преценка на искането на министъра на правосъдието".

Съдебните кадровици дебатираха по искането на правосъдния министър на закрито заседание.

Междувременно Лозан Панов изпрати писма до главния прокурор и до КПКОНПИ с напомняне, че очаква информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати