ВСС образува дисциплинарно производство срещу посочения от САЩ съдия Миталов

Общество
18.02.2020 | 17:27 ч.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, на когото американският Държавен департамент наложи забрана да влиза в Съединените щати заради корупция. Решението на колегията беше взето след повече от два часа дебати, проведени на закрито заседание.

Решението беше взето без участието на Севдалин Мавров, който си направи отвод по време на дебатите, защото се познава със съдия Миталов, Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, който отиде на среща с президента заради конституционните промени и при отсъствието на още един член на Съдийската колегия. Резултатът беше четири на седем при гласуването, предаде БНР.

Онези, които формираха решението, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство срещу съдия Миталов, прецениха, че формалните основания за това са налице, а тепърва ще се събират доказателства. Защото се оказа, че нито от Държавния департамент на САЩ, нито от прокуратурата, нито от Антикорупционната комисия са дошли поисканите от Съдийската колегия допълнителни материали, свързани с работата на Миталов.

Единственото, на което се позоваха съдебните кадровици, е допълнението, което правосъдният министър Данаил Кирилов, поискал дисциплинарното уволнение на Миталов, внесе миналия петък.

Предстои дисциплинарният състав да насрочи в рамките на следващите два месеца дисциплинарно производство, където ще бъде изслушан самият съдия Миталов и след това ще се събират още доказателства.

Засега не може да се каже докога ще продължи дисциплинарното производство, както и дали Миталов ще продължи да правораздава или по някакви причини ще бъде поискано временното му отстраняване от длъжност до приключване на производството.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който беше един от четиримата, гласували против образуването на дисциплинарно производство срещу Андон Миталов, предупреди, че с поисканото от правосъдния министър уволнение на магистрата в съдебната власт се е настанила политика. "А там няма място за политика, а още по-малко за геополитика“, каза Панов:

"Съдийската колегия преминава една граница, която е много деликатна за всички магистрати. Сигналът, който подаваме към всички съдии, е - ако имате допуснати процесуални нарушения или нарушения на материалния закон, спрямо вас може да бъде образувано дисциплинарно производство.

Забележете, в конкретния случай  - за освобождаване от длъжност. Не става дума за доказателства за корупционни действия, а за процесуални нарушения, които някои приемат, че съществуват, Инспекторатът (към ВСС) приема, че не съществуват".

Междувременно стана ясен и отговорът от КПКОНПИ на писмото на Лозан Панов дали са постъпвали сигнали и/или жалби от Спецсъда срещу съдия Миталов. Антикорупционната комисия пише на председателя на ВКС, че Законът за КПКОНПИ забранява разгласяването на факти и данни по подадени сигнали до Комисията.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати